Dat Frank de Boer praktisch een kind is van Johan Cruijff, wisten we eigenlijk wel. Maar dat de trainer zijn tactiek ook op het veld wil zien, is vrijwel voor het eerst. In het 3-1-3-3 systeem van de legendarische nummer veertien komen bekende principes als de ruit en de driehoeken meerdere malen terug.

In de wedstrijd tegen V.V. Noordwijk begon De Boer met drie verdedigers. Alderweireld, Ooijer en Vertonghen kregen de belangrijke taak om de twee spitsen van Noordwijk uit te schakelen. Daley Blind, normaliter linksback, mocht op het middenveld beginnen. In balbezit zou de geboren Ajacied de ruimte moeten benutten, waarbij Vertonghen zijn positie als linksback kan innemen.

Niet alleen Cruijff, maar ook Louis van Gaal staat bekend als een aanhanger van deze speelstijl. In 1995 won hij de Champions League, uiteraard met Ajax, door te spelen met dit systeem. Een zeer interessante formatie, eentje waar Ajax zijn bekendheid aan te danken heeft. Benieuwd naar de ruit? Bekijk de tactiek hier zelf!