Voetbal International pakt vandaag uit met een vijf pagina groot interview met Ajax-hoofdtrainer Frank de Boer. De jonge manager lijkt voor het derde jaar op rij kampioen te worden en dat komt hem op veel lof te staan. Toch blijft hij zelf erg kritisch. Ajax-supporters hoeven zich bovendien geen zorgen te maken. De Boer blijft nog wel even bij Ajax.

“Er gaat maar heel weinig boven Ajax”, erkent De Boer. “Mijn contract loopt na dit seizoen nog een jaar door en we willen verder met elkaar. Dat komt goed. Ik wil graag nog een paar jaar verder bij Ajax.” Waarschijnlijk verlengt De Boer na afloop van het seizoen zijn contract met drie seizoenen.

Sinds De Boer de scepter zwaait bij Ajax, ontbreekt het de club aan een echte topscorer, zoals de club daarvoor met Luis Suarez en Klaas-Jan Huntelaar wel had. “Dat bewijst dat het team belangrijker is dan het individu. Het belangrijkste is dat je niet afhankelijk bent van alleen een spits. Je kunt het spelsysteem volledig aanpassen aan een topscorer, maar wie gaat dan het verschil maken als diegene niet mee kan doen? Dan heb je een probleem.”

Onder het bewind van De Boer zijn veel jeugdspelers doorgebroken. “De tijden dat Nederlandse clubs met miljoenen konden smijten zijn voorbij. Dan moet je dus creatief zijn. Dat betekent inzetten op je jeugdopleiding. Dus niet meer ieder jaar geld uitgeven aan aankopen van middenmoters, maar jong talent de kans geven.”

In zijn carrière heeft De Boer onder enkele grote coaches gewerkt. Van ieder heeft hij dingen opgepikt. Zo komt zijn definitie van techniek behoorlijk overheen met die van Johan Cruijff. “Techniek is de basis van het voetbal, maar vijf keer een bal onder je voet doorhalen heeft daar niets mee te maken. Het gaat om rendement.” Eerder zei Cruijff hierover. “Techniek is niet een bal 2000 keer hooghouden, maar op volle snelheid controle hebben, en kunnen uitvoeren wat je wilt.”

Qua regels is hij altijd helder. “In de kleedkamer laat ik ze vrij. Dat is het domein van de spelers, daar bepalen zij zelf de regels. Maar in de spelersbus op weg naar een wedstrijd wordt er niet gebeld. In het krachthonk of op de massagetafel: geen telefoon. Dan ben je met je werk bezig. En de telefoontjes moeten op de club op stil zijn. Ik wil geen geluiden uit die apparaten horen. Het gaat eigenlijk om normale omgangsvormen. Op de club wil ik de spelers niet met een petje op zien lopen. Buiten kunnen ze alles op hun hoofd zetten wat ze maar willen, binnen niet.”

Op de transfermarkt gaat Ajax geen gekke dingen doen. “We blijven daar strikte grenzen hanteren. Er is altijd de mogelijkheid dat we een uitzondering maken, maar dan moet het om een heel goede speler gaan. In principe houden we vast aan de lijn die we hebben ingezet.” Ajax overweegt ook spelers te huren van FC Barcelona en Manchester United, maar alleen als de aankoop van spelers onmogelijk is en er in de eigen jeugd niets rondloopt.