Na twee nederlagen in de Champions League tot dusver is het voor Ajax vanavond erop of eronder. Een nederlaag tegen Manchester City betekent voor Ajax een achterstand van vier punten op Borussia Dortmund en Manchester City, waarmee zowel overwinteren in de Champions League als overwinteren in de Europa League uit zicht raakt. Zeker gezien het feit dat na vanavond nog maar één thuiswedstrijd, tegen Borussia Dortmund, volgt.

Frank de Boer gelooft dat Ajax vanavond een kans maakt, gezien de wedstrijd die Ajax vorig seizoen speelde op Old Trafford: “Het zijn vergelijkbare ploegen en ik geloof dat we evenals op Old Trafford tegen United (1-2 overwinning) kans maken op een zege. City heeft een goed team, maar Ajax net zo goed”, meldt De Boer aan De Telegraaf. Zoals altijd gaat Ajax proberen uit te gaan van eigen kracht: “Wij hebben niet de spelers om het plots over een andere boeg te gooien.”

Het grootste probleem van Ajax dit seizoen is het vermogen om een lastige wedstrijd zakelijk uit te spelen. Met Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel, Theo Janssen en Vurnon Anita vertrokken vier ervaren basisspelers. Ook de basisspelers in de dertig, Dimitry Bulykin en André Ooijer vertrokken. Daar kwamen qua ervaring slechts Ryan Babel en Christian Poulsen voor terug.

Daarvan ondervinden de Amsterdammers de gevolgen dit seizoen: “In Almelo ging het fout. Tegen Real Madrid in de Champions League eveneens, maar dat kwam vooral omdat we te snel en veel balverlies leden. Aan de andere kant verloren we ongelukkig bij Borussia Dortmund, waar we zelfs kans maakten op de overwinning.”

De Boer beseft dat zijn groep in een leerproces zit, maar heeft hoop dat dit zichzelf snel oplost: “Als team en individueel beleven we een duur leerproces, maar ik ben ervan overtuigd dat we snelle leerlingen kunnen zijn.”