Frank De Boer kan na de wedstrijd tegen Roda JC terugkijken op een geslaagde middag. Ajax won, met moeite, uiteindelijk met 4-1 door onder andere drie doelpunten van Lorenzo Ebecilio, en boekte daarmee de vierde eredivisiezege op rij. Tegen Eredivisie Live spreekt de trainer van een zege voor het voetbal.

“We hadden het de eerste helft moeilijk met het afbraakvoetbal van Roda JC. Rondom de middenlijn moet je niet onnodig balverlies lijden want daar loeren ze op. De tegengoal was hier een schoolvoorbeeld van”, legt De Boer uit. “Ik vond dat we de eerste helft ook te weinig druk zetten en te weinig beweging hadden. Soms stonden we te diep waardoor er geen afspeelmogelijkheden waren. Dat hebben we in de tweede helft proberen recht te zetten, wat wel duidelijk te zien was denk ik.”

De coach bestrijdt de kritiek dat de moeilijke eerste helft veroorzaakt werd door het 3-4-3-systeem waarin de ploeg opereerde. “Het was heel duidelijk hoe zij zouden gaan spelen. Toby Alderweireld was heel vaak de vrije man en we probeerden via die kant Bulykin te bereiken met voorzetten. We hadden het over die kant wel wat beter kunnen uitspelen.”

De goals van Ebecilio zorgden uiteindelijk voor een ruime overwinning en De Boer is logischerwijs blij voor zijn pupil. “Hij scoort gewoon een hattrick met zijn mindere been, en er zaten schitterende goals bij.” Een donderspeech voor de fout van de vleugelaanvaller liet hij achterwege. “Als je hem net als het publiek afbrandt gaat hij nog slechter spelen. Ik heb gewoon gezegd dat die Fledderus geen back is en dat hij er langs moest blijven vliegen. Dat heeft hij gedaan.”