Donny van de Beek was afgelopen zondag alles behalve blij toen hij bij een 4-2 achterstand tegen Feyenoord werd gewisseld. Stampend verliet van de Beek het veld en eenmaal in de dug-out verstopte hij zich haast in zijn jas. Maandag gaf de middenvelder aan zich ‘een makkelijk slachtoffer van Ten Hag’ te voelen. Hoewel dit in het verkeerde keelgat van sommige fans schoot, is de frustratie van Donny wel enigszins te begrijpen.

Van de Beek maakte dit seizoen in de 35 wedstrijden die Ajax speelde in 34 wedstrijden speelminuten. Enkel Daley Blind maakte in evenveel wedstrijden minuten, maar speelde in totaal zo’n 800 minuten meer dan van de Beek. Als je naar het totaal aantal speelminuten kijkt zijn er negen Ajacieden die meer hebben gespeeld dan Donny. Qua speelminuten hoort Van de Beek dus zeker tot de basiself. Toch kwam hij ‘maar’ in 66% van de mogelijke minuten in actie.

De middenvelder mocht dit seizoen 24 keer in de basis beginnen, maar werd daarin liefst 14 keer gewisseld. Daarnaast werd Van de Beek tien keer ingebracht als wissel. Waaronder 8 minuten speeltijd tegen VVV-Venlo, elf minuten tegen FC Groningen en twintig minuten tegen Willem II.

Als je dit vergelijkt met het vorige seizoen is de frustratie wel wat meer te begrijpen. Van de Beek speelde toen zo goed als alles en mocht slechts één keer niet in de basis starten. Hij speelde over het hele seizoen genomen maar liefst 88% van alle minuten die hij in 41 wedstrijden had kunnen maken. Alleen in de beker kreeg hij rust tegen Scheveningen en De Dijk, verder was hij er altijd bij. Natuurlijk is de hiërarchie wat veranderd met de komst van Dusan Tadic, maar zo’n omslag in speelminuten is voor niemand fijn. Zeker niet als je niet veel slechter speelt dan eerst. Als je kijkt naar zijn effectiviteit is Van de Beek zelfs vooruit gegaan. Vorig seizoen was hij met dertien goals en zes assists iedere 173 minuten bij een goal betrokken. Dit seizoen maakte van de Beek negen goals en zes assists en is hij iedere 140 minuten bij een doelpunt betrokken.

En ja, het is wel apart dat de Telegraaf van de Beek als ‘superloyaal’ en ‘nimmer klagend’ omschreef. Betekent dit echter al dat hij het ‘lek’ is? Nee, natuurlijk niet. Men is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.

Fans zijn klaar met ‘Telegraaf-lek’ Van de Beek