Het was een bijzondere dag vandaag, nadat eerder Utrecht – Feyenoord, en Sparta – Vitesse werden afgelast wegens hevige sneeuwval was er ook even de vrees of Ajax wel zou mogen aantreden tegen PSV. Er viel sneeuw, veel sneeuw in Nederland en dat maakte het voor de supporters van beide partijen erg lastig om op tijd aanwezig te zijn in de Johan Cruijff ArenA. Daarom besloot Ajax in overleg met PSV en de KNVB de wedstrijd 15 minuten later te beginnen. Een wedstrijd waar Ajax veel belangen bij had. Het moest winnen om het gat op PSV niet groter dan 10 punten te laten worden.

Emotionele eerste helft

Keizer begon met een op papier 4-3-3 opstelling, die in aanvallend opzicht zou veranderen naar 3-4-3. Frenkie de Jong was de gene die in aanvallend opzicht door zou schuiven en in verdedigend opzicht weer terug. De wedstrijd begon kalm, Ajax had veelvuldig de bal, PSV stond zeer compact en liet graag de bal aan Ajax. Dit resulteerde in een kalme eerste 15 minuten. Ajax zocht naar een opening en vond deze pas laat in de eerste helft. Het was een eerste helft waarin de emoties een aantal keer hoog opliepen. Mede hierdoor kreeg Schöne een gele kaart waardoor hij de wedstrijd van aanstaande donderdag, thuis tegen Excelsior moet missen. Ook aan de kant van PSV vielen gele kaarten, Hendrix kreeg een gele kaart, ontsnapte aan zijn tweede. Lozano en Brenet moesten ook een gele kaart in ontvangst nemen. Pas in de 38ste minuut was er de eerste echt grote kans voor Ajax, uit de kluts komt de bal in het vijf-meter gebied voor Dolberg die zijn hoofd niet goed tegen de bal krijgt. De bal ging over, kans verkeken.

Ajax doet weer mee

In de tweede helft ging Ajax verder waar het de eerste helft eindigde, opzoek naar kansen. In de 56ste minuut is het dan ook de Ligt die een mega kans krijgt. Ook hij krijgt zijn hoofd niet goed tegen de bal bij een voorzet. Ajax blijft jagen, opzoek naar die winst die zo belangrijk was. Niet veel later is het Neres die de 1-0 op het scorebord zet. Uit een corner komt de bal voor de voeten van de Braziliaan die droog uithaalt, 1-0. Ajax speelde een prima tweede helft, was geconcentreerd en doelgericht. Lasse Schöne mocht frank en vrij uithalen na 64 minuten en dat moet je de Deen niet laten doen, 2-0. Een kleine tien minuten later is het Neres met een assist, hij ziet Donny van de Beek vertrekken en bediend hem op maat, 3-0. De laatste 15 minuten speelde Ajax de wedstrijd rustig uit. PSV kreeg nog een paar kleine kansjes, waaronder een mislukte omhaal van Luuk de Jong. Verder kwamen de Eindhovenaren niet. Ajax doet dus goede zaken in de titelrace, althans het haakt weer aan. Het brengt het gat van tien punten terug naar zeven en mag weer enigszins denken aan de schaal.