Het is bijna zover, de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (OKT) start vandaag voor de Oranje vrouwen. De Zwitserse dames zijn de eerste te nemen horde en tegelijkertijd de grote onbekende in de groep. De vrouwen van Noorwegen en Zweden zijn de andere tegenstanders in een groep waarvan alleen de nummer één naar de Spelen mag.

De afgelopen weken trainden de Oranje Leeuwinnen regelmatig samen tijdens de reguliere competitie, voor Ajacied Tessel Middag best een omschakeling vertelt ze aan Ajax.nl. “Ik moet altijd even omschakelen. Afgelopen vrijdag speelden we tegen Telstar en  zondag gingen we weer aan de slag voor Oranje. Maar ik doe het samen met vier mede-Ajacieden, dat scheelt. Bij Oranje worden er andere dingen van me gevraagd dan bij Ajax. Soms kan dat best een beetje verwarrend zijn. Bij Ajax maak je als middenvelder veel diepteloop-acties. Bij het Nederlands elftal willen ze juist dat je iets dichter op de verdediging speelt. Dus dat is zeker anders, maar zodra ik lekker in de training zit, kom ik goed in m’n Oranje-rol. Ik leer heel veel van het Nederlands elftal en neem ook regelmatig nieuwe ervaringen, trucs of inzichten mee naar Ajax.”
Voor Middag begint dus een spannende week ondanks de onzekerheid van een basisplaats. “Het wordt heel spannend, maar ik vind het vooral een prachtige ervaring. Ik bekijk de dingen graag positief. Het is hartstikke mooi dat we dit soort wedstrijden überhaupt mogen spelen. Dat betekent dat we het op het WK dusdanig goed hebben gedaan dat we nog een kans hebben om deel te nemen aan de Olympische Spelen. En ja, daar gaan we echt alles aan doen.”

UPDATE:

In de basisopstelling van de Oranje Leeuwinnen beginnen geen Ajax speelsters. Deze speelsters starten voor Nederland in het OKT: Van Veenendaal; Van Es, Kerkdijk, Van den Berg, Janssen; Dekker, Van de Donk, Spitse; Melis, Miedema, Groenen.

Foto: ajaxheldinnen.nl