Ajax speelt woensdag vanaf 20:45 uur weer een Champions League-wedstrijd. Deze keer een thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund. Avondwedstrijden lijken het afsteken van vuurwerk te bevorderen. Tijdens avondwedstrijden en Europese duels zijn regelmatig “zwaar knalvuurwerk, rookpotten en fakkels afgestoken”, aldus Ajax. De veiligheid van andere supporters kan hierdoor niet meer gewaarborgd worden. Bovendien is het afsteken van vuurwerk verboden. Zoals Ajax altijd aangeeft hoopt de Amsterdamse club “dat het vuurwerk zich beperkt tot voetbalspektakel op het veld.”

Omdat er in het verleden vaker vuurwerk is afgestoken tijdens wedstrijden van Ajax lopen er op het moment verschillende onderzoeken. Er staan flinke straffen op zoals geldboetes, wedstrijden zonder publiek of zelfs uitsluiting van Europees voetbal. Het boetegeld wordt voor een deel in mindering gebracht op het budget van het sfeerteam. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Ajax zal woensdag ook weer zogenaamde ‘vuurwerkhonden’ gebruiken. Deze honden zijn getraind in het opsporen van vuurwerk. Iemand die betrapt wordt met vuurwerk krijgt een stadionverbod van 18 maanden plus een geldboete van minimaal 450 euro. Een eventuele boete van de KNVB of de UEFA zal ook doorgestuurd worden naar de dader.

De laatste jaren hebben dergelijke incidenten bij verschillende wedstrijden Ajax meer dan 100.000 euro gekost. Zonde van het geld. Bovendien loopt Ajax een hoger risico een zware staf te krijgen. Volgens Ajax is dat “noch voor de club, noch voor de supporters wenselijk.” Ajax heeft er vertrouwen in dat de supporters de club niet met vuurwerk zullen steunen, maar op andere manieren.

Het zal weer erg druk worden rondom de spannende wedstrijd. Ajax roept iedereen op om vroeg naar het stadion te komen. Dit zorgt ervoor dat de wachtrijen korter zijn en de doorstroming wat soepeler. Het stadion gaat om 19.15 uur open. Omdat er veel supporters van Borussia Dortmund aanwezig zullen zijn, is het niet mogelijk zijn om via de oostzijde (de spoorzijde van het stadion) rondom het stadion te lopen.

Parkeerterrein P2 zal bij deze wedstrijd niet -of slechts beperkt- beschikbaar zijn. Volg daarom de verwijzingsborden en de aanwijzing van verkeersregelaars om snel een parkeerplek te vinden.

Ajax – Borussia Dortmund begint woensdag om 20:45 uur. Voor het duel zijn nog kaarten verkrijgbaar. Op de wedstrijddag is er geen kaartverkoop.