Donderdagavond speelt Ajax de thuiswedstrijd in het bekertoernooi tegen NAC Breda. Avondwedstrijden lijken helaas het afsteken van vuurwerk te stimuleren. Tijdens de laatste duels is regelmatig zwaar knalvuurwerk, rookpotten en fakkels afgestoken. Hiermee wordt de veiligheid van medesupporters ernstig in gevaar gebracht en daarnaast is het afsteken van vuurwerk verboden. Ajax hoopt dat het vuurwerk zich beperkt tot voetbalspektakel op het veld.

Het afsteken van vuurwerk in een stadion is levensgevaarlijk. Dit bleek onder meer na Ajax – AC Milan, toen er vuurwerk van de tweede ring op de eerste ring terecht kwam. Vanuit de KNVB en UEFA lopen er momenteel diverse onderzoeken in verband met vuurwerk bij Ajax-wedstrijden. Dit kan leiden tot geldboetes. Het boetegeld wordt (deels) in mindering gebracht op het sfeerteam- budget. De vele boetes hebben er inmiddels toe geleid dat het sfeerbudget voor het lopende seizoen is opgebruikt.

Ajax zal er alles aan doen om ongeorganiseerd vuurwerk uit het stadion te bannen. Zo zal er, ook donderdag, gebruik worden gemaakt van een hond die getraind is in het opsporen van vuurwerk. Personen die betrapt worden op het in bezit hebben van of het afsteken van vuurwerk kunnen rekenen op een stadionverbod voor de duur van 18 maanden en een bijbehorende geldboete. Ook zal de boete die Ajax van de KNVB of UEFA ontvangt, worden doorbelast aan de veroorzaker.

De afgelopen jaren hebben incidenten bij (Europese) wedstrijden Ajax meer dan 50.000 euro gekost. Door het afsteken van vuurwerk of ander wangedrag loopt Ajax een steeds hoger risico een zware straf te krijgen en dat is noch voor de club, noch voor de supporters wenselijk. De club vertrouwt er dan ook op dat supporters hun steun aan de spelers op een andere manier kenbaar maken.

Ajax – NAC Breda begint donderdag om 20:45 uur. Voor het duel zijn nog kaarten beschikbaar. Dus kom naar de ArenA en juich Ajax naar de volgende bekerronde!

 Bron: Ajax.nl                             Foto: afdb.nl – Oscar