Vandaag verscheen op Ajax1.nl een exclusief interview met Mark Geestman, voormalige voorzitter van de structuurcommissie. Hij reageerde op de gebeurtenissen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ajax: “Het kan twee kanten op. Het hangt een beetje af van hoe Cruijff hierop reageert. Er is een ledenvergadering op 17 december. Ik denk dat dit wel spannend kan gaan worden”, vertelde hij.

Geestman stelt zelfs dat Ajax Plan Cruijff nooit gevolgd heeft: “Ze zeggen dat ze het plan blijven volgen, maar dat insinueert dat het plan ooit is gevolgd. Het is aantoonbaar en feitelijk vast te stellen dat op z’n minst de organisatiestructuur niet is zoals ooit is afgesproken.” De voormalig voorzitter van de structuurcommissie sluit een breuk tussen Ajax en Cruijff dan ook niet uit: “Het zou kunnen dat het voor Cruijff nu klaar is. Ik kan me dat goed voorstellen.”

Hij somt op welke aspecten van Plan Cruijff in ieder geval niet uit zijn gekomen: “Er zou geen technisch directeur zou komen, die is er wel. Er zou een technisch geweten komen, dat is er niet. Jong Ajax zou onderdeel van de opleiding zijn, is het niet. Er zouden individuele trainers komen die van de B1 tot en met Ajax 1 de zorg voor doorontwikkeling op zich zouden nemen, die zijn er ook niet.”

Verder noemt Geestman het hele verhaal ongeloofwaardig door de uitspraken van Hans Wijers. Die betoogde eerst dat er geen nieuwe algemeen directeur aangesteld kon worden vanwege de puinhoop in het technisch hart. “Vervolgens werden Dolf Collee en Edwin van der Sar aangesteld als algemeen directeur, terwijl het probleem in het technisch hart nog steeds niet was opgelost”, aldus Geestman.

Hoe het allemaal verder zal gaan, is volgens Geestman afhankelijk van wat er de komende dagen gebeurt: “Als Cruijff zich daadwerkelijk terug gaat trekken, dan zal er minder animo zijn voor de ledenvergadering op 17 december.” Daarin hebben leden de mogelijkheid om de bestuursraad weg te stemmen. Geestman durft weinig voorspellingen te doen over wat er gaat gebeuren, maar denkt wel dat Ruben Jongkind ook zal vertrekken wanneer Wim Jonk vertrekt.

Het volledige interview met Mark Geestman is hier terug te lezen.