Toen gisteravond het bericht binnenkwam dat de directie en het kamp Cruijff er niet uitgekomen waren viel er een last van mijn schouders. Niemand met een beetje voetbalverstand had namelijk verwacht dat de directie Cruijff serieus zou nemen. Oke, Rik van den Boog riep wel dat hij blij was met de input van Johan maar dat was om de achterban stil te houden. Waar bij ons het mooie voetbal en de derde ster het doel is gaat voor onze directie financieel gewin boven alles. Een dikke bonus en het aanzien als bestuurslid van ONZE club is belangrijker dan ware clubliefde.

Rik van den Boog heeft zo ongeveer een vierdubbele agenda en schroomt niet om mensen flink in de kont te kruipen waar nodig. Bij het aantreden van Marco van Basten was onze Rik helemaal in zijn nopjes en gaf Marco alle vrijheid die hij maar wilde hebben. Zelfs zoveel dat San Marco een exorbitant bedrag uit mocht geven aan middelmaat en erger. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik Sulejmani vele malen hoger ingeschat had. Maar dit soort bedragen horen wij als Ajax niet voor spelers uit te geven, hoogstens te ontvangen. Ajax is een instituut dat staat voor een gedegen opleiding in het 4-3-3 systeem, welke weinig spelers koopt maar des te meer verkoopt. Spelers uit eigen jeugd hoeven zich niet aan een systeem aan te passen en kosten qua salaris ook niet de wereld. Daar deden we het jaren goed op en is de basis voor een goed en gezond financieel beleid. (Lees je mee Jeroen Slop?)

Nadat Marco dacht het niet meer op de rails te krijgen kwam in het nieuwe seizoen Martin Jol die ons Ajacieden bijna in het smerige resultaatvoetbal liet geloven. Wat het verlangen naar die derde ster al niet los kan maken zullen we maar denken (al schaam ik me er wel een beetje voor). Gelukkig liep ook dit huwelijk vrij snel mis, mede door het onbeperkt commentaar leveren van Johan Cruijff en de Telegraaf achterban. Ook in deze kwestie speelde Rik van den Boog een zeer dubieuze rol. Rik vond het jammer dat Jol (die zijn ziel al had verkocht aan Fullham toen hij zijn zin niet kreeg) vertrok en schaarde zich bijna direct weer achter de rug en in de kont van diens opvolger Frank de Boer.

Het bestuur presenteerde dit jaar eindelijk zwarte cijfers maar niet alleen met het door hun gevoerde beleid. Dit kwam bijna volledig door de verkoop van spelers en natuurlijk de deelname aan de Champions League. Het doel van dit bestuur was bereikt en dat mocht Nederland weten ook. Mevrouw vd Boog, Slop en vd Aat konden blij zijn want de bonus kon bijgeschreven worden op de toch al dikke bankrekening van deze gezinnen. Rik vd Boog durfde zelfs te roepen dat het hartstikke goed ging met ONZE club en dat alles goed zou komen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het bestuur (lees vooral Rik vd Boog) met alle winden mee waait om de achterban stil te houden en hun eigen plek veilig te stellen.

Toen Johan wederom op het strijdtoneel verscheen was er volledig terecht veel scepsis bij de supporters. Zou El Salvador nu echt zijn woorden waar gaan maken of wederom iets roepen en niks leveren? In een bijna on-Ajax-achtige rust werd er gewerkt aan een technisch masterplan waarmee we in de toekomst vooruit moeten kunnen. Met echte Ajax iconen als Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Frank Rijkaard, Marco van Basten en de grote meester zelf werd een plan gesmeed dat de bezem door ons aller Ajax moest halen. Voor de vorm werd Rik vd Boog op papier ook onderdeel van dit plan. Maar in werkelijkheid heeft de man natuurlijk geen enkele invulling gegeven aan de plannen van Cruijff en co.

Dit alles werd gisteren duidelijk toen er overleg was over de invulling van deze plannen. In de Arena kwamen de heren er niet uit en zoals verwacht barstte de bom. Bij de NOS kwam Johan Cruijff in beeld die duidelijk bloedlink was over de uitkomst. Johan noemde de opstelling van het bestuur “onvoorstelbaar, onacceptabel en onbegrijpelijk”. Maar vooral de volgende quote vertelde het hele verhaal: “Zij hebben de ballen verstand van voetbal. Daardoor is er geen enkele vorm van correctie in het beleid. De directieleden kunnen doen en laten wat ze willen. En ze zitten alleen maar hun eigen stoel te verdedigen. Dat kan en mag zo niet langer. Je bent toch een blinde als je niet ziet dat het niet goed gaat.”

Dat daarna zowel Dennis Bergkamp en Wim Jonk verbijsterd voor de camera verschijnen zegt voldoende over de hele situatie. Dit bestuur durft mensen met een echt Ajax hart en vooral technische kennis niet diezelfde technische leiding in handen te geven. Voor Cruijff en zijn volgers onbegrijpelijk en onverteerbaar. Ajax is volgens Cruijff en vele andere Ajacieden toe aan een grote schoonmaak en moet als eerste van dit zwalkende bestuur af.

Waar Cruijff hevig teleurgesteld en boosheid liet zien kwam Rik van de Boog naar buiten met de mededeling dat het een goed gesprek was. Hoezo een goed gesprek Rik? Je bent er niet uitgekomen met mensen die in hun kleine teen meer voetbal kennis hebben dan het hele bestuur bij elkaar. Maar ook hier probeerde de beste man alles recht te lullen wat krom was. Wederom vond Rik dat het niet aan het bestuur lag maar aan het kamp Cruijff en schoof alle schuld van zich af. Hij vond het zelfs nodig over een warme club te praten waar we niet zo met personen omgaan. Voor het gemak vergat Rik waarschijnlijk even zijn haatcampagne tegen Hans van der Zee. Hier liet ons bestuur haar ware gezicht zien en greep iedere mogelijkheid aan om van der Zee te liquideren.

Rik vond het zelfs belachelijk dat Johan bepaalde dingen eiste en volledige vrijheid wilde om dit op de juiste wijze uit te voeren. Maar Rik struikelde vooral over de woorden “GIJ ZULT.” Volgens Rik kan en mag het niet zo zijn dat zij als bestuur niet het eindoordeel hebben. En natuurlijk al helemaal niet met de tekst “GIJ ZULT.”

Beste Rik, gij zult snel ontslag nemen. Gij zult de heren van der Aat, Coronel en Slop meenemen in uw kielzog. Gij zult zwijgen, WIJ ZIJN AJAX.

Door: RoodLoeder Tekening: Henk Veen