Boeken over succesverhalen zijn er genoeg. Menig voetballer heeft tegenwoordig minimaal één biografie en ook over succesvolle teams worden boeken vol geschreven. Boeken over voetballers voor wie het uiteindelijk anders liep, zijn er nauwelijks. Want wie kan deze spelers zich nu nog herinneren? Toch schreef Maarten Bax wel zo’n boek. Over de ‘Golden Boys’ zoals ze genoemd werden, maar wat uiteindelijk ‘het verloren team van Ajax’ werd.

Het boek gaat over de A1 van het seizoen 1997/1998, dat beschouwd werd als een bijzonder talentvolle lichting. Zo won het team met 8-0 van PSV en met 11-3 van Feyenoord. Uiteindelijk wist alleen Andy van der Meijde naam te maken in Ajax 1. Bax volgde in die tijd het elftal en toen hij jaren later Pascal Heije tegen kwam en ze het nog eens kort over die tijd hadden, werd het idee voor het boek geboren.

In het boek keert steeds weer de vraag terug waarom de andere spelers Ajax 1 uiteindelijk niet haalden. Uiteindelijk sprak Bax bijna alle spelers uit het team voor het boek en kwamen ontluisterende verhalen boven tafel. De spelers zijn open over het gedrag van hun trainers destijds en wat er bij Ajax achter de schermen gebeurde. Wie de documentaire ‘Daar hoorden zij engelen zingen’ al eens heeft gezien, wist waarschijnlijk wel dat er in het verleden gekke dingen gebeurden bij Ajax. En dit boek bevestigt dat maar weer eens.

Golden Boys is wat dat betreft geen standaard voetbalboek. De ruim 200 pagina’s lezen makkelijk weg en vertellen de persoonlijke verhalen van een team dat ontzettend veel potentie had, maar waarvan veel spelers het uiteindelijk erg moeilijk hebben gehad.