In een groot interview met Voetbal International spreekt Ryan Gravenberch openhartig over onder andere zijn toekomst bij Ajax. Ook laat de talentvolle middenvelder weten dat de Amsterdamse club een duidelijk plan met hem heeft. “Ik speel al zo lang voor Ajax, ik ben een kind van de club, dus over verlenging maak ik me geen zorgen. Als ik op termijn niet ga spelen, heb ik zelf iets niet goed gedaan. Natuurlijk heb ik nu nog goede voetballers voor me, maar uiteindelijk speelt de beste. Zo denkt de trainer ook. Ik ben pas zeventien jaar, Ajax is altijd goed voor me geweest, dus straks verlengen is, denk ik, de meest reële optie. Ik wil eerst vast in het eerste van Ajax spelen en dwingend zijn in de wedstrijden”, vertelt het realistische talent.

Duidelijk plan

“Soms is het wel een beetje moeilijk geduld te hebben”, vervolgt hij. “Ik zie de boys van het eerste elftal goed voetballen en winnen. Mooie Champions League-wedstrijden spelen, dat wil ik natuurlijk ook. Maar het kan nog niet, dus moet ik wachten. Waarom het niet kan? Omdat de trainer op dit moment nog voor anderen kiest. Maar Ajax heeft wel een duidelijk plan met me. Ik zal, als ik het goed doe, steeds meer speelminuten krijgen. En als het daarin goed gaat, kijken we wel verder.”

Dit seizoen speelt Gravenberch zijn wedstrijden dus nog vooral in Jong Ajax en maakt hij zo nu en dan minuten in het eerste. “Tot die tijd moet ik zoveel mogelijk spelen in de KKD en me laten zien. Dat de trainer op een gegeven moment denkt: Ryan is er klaar voor. (…) Je moet het bij de trainer echt verdienen. En de concurrentie is groot, er zijn weer spelers gehaald voor veel geld die ook op het middenveld kunnen spelen. Dan moet ik dus zorgen dat ik uiteindelijk beter dan die gasten ben. Ik moet het zelf afdwingen, zo simpel is het.”

Gravenberch: “Ik ben een Amsterdammer en Ajax is mijn club”