Vorige week dinsdag debuteerde Ryan Gravenberch in de UEFA Youth League. De middenvelder scoorde bij zijn Europese debuut en is daarmee op dit moment de jongste doelpuntenmaker ooit in de Youth League. Een paar dagen voor zijn Europese debuut, debuteerde hij officieel voor Ajax O19 tegen Heerenveen. Het gaat snel met het pas 15-jarige talent. “Ik speel sinds de F1 bij Ajax, dus ik hoefde me niet aan veel jongens voor te stellen”, zegt hij op Ajax.nl.

“Ik dacht: ‘Als ik de man van 2 doelpunten vervang, dan moet ik er zelf ook één maken’, haha”, en dat gebeurde uiteindelijk ook. “Eindelijk, dacht ik. Heerlijk om mijn debuut te maken en een goaltje mee te pikken. Echt een heel bijzonder moment. Eigenlijk is het niet normaal, hè? Maar voor mij maakt het niet uit hoe oud ze zijn. Ik probeer zo goed mogelijk te spelen. Als je goed voetbalt, ben je oud genoeg. De jongens van Ajax O19 zijn fysiek sterker en het tempo ligt een stuk hoger. Maar tegen Hammarby kon ik best goed mee komen. Ik probeer me aan te passen en stappen te maken. Ik wil mijn longinhoud verbeteren, zodat ik nog meer kan lopen in een wedstrijd.”

Zoals wel eerder in interviews beschrijft Gravenberch zich als een soort slang in het veld. “Ik ben een soort slang. Lang, best smal en ik glip overal langs. Ik kan veel leren van Paul Pogba, hij is ook een beetje een slang, haha. Verder kijk ik graag naar Andrés Iniesta en Frenkie de Jong. Dat vind ik goede voetballers.”

“Mijn doel is om aan te sluiten bij Ajax O19 en zoveel mogelijk doelpunten te maken. Ik wil mezelf verbeteren. Uiteindelijk hoop ik een basisplek bij Ajax O19 af te dwingen. En mijn grote plan? Dat is om binnen 2 jaar Ajax 1 te halen!”