Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam legt maandag een groepsverbod op aan tien fanatieke Ajax-aanhangers. Ze moeten zich tijdens wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal in de ArenA op het politiebureau melden. Daarnaast mogen ze zich met niet meer dan drie man in de binnenstad van Amsterdam op straat bevinden. 

Dat staat maandag in een interview met Van der Laan in nrc.next. De maatregel vloeit voort uit de voetbalwet die op 1 oktober van kracht werd. De burgemeester zegt in de krant dat de tien Ajax-aanhangers de „kolonels” zijn. „Jongens die op straat meestal niet zelf een steen in de handen hebben, maar die anderen ertoe aanzetten.”

Het gaat om een proef. „Daar begin je niet aan om er mee te stoppen.” Uitgaande van een harde kern van ongeveer honderd fanatieke supporters, zou ik het mooi vinden als er nu even zoveel mensen nerveus worden”, aldus Van der Laan.

De burgemeester praat maandag met het bestuur van Ajax over de zorgen die hij heeft over de ernstige misdragingen van Ajax-supporters. De harde kern heeft jarenlang zijn zin doorgeduwd bij de voetbalclub, aldus Van der Laan. Hij is daarvan geschrokken en wil Ajax helpen. „De bestuursleden moeten zich veilig voelen. Als er ook maar een begin van een dreiging is, moet dat direct worden gemeld aan de politie of aan mij.”

Hij vindt echter ook dat de club zelf bepaalde verantwoordelijkheden heeft en die ook moet nemen, zoals verscherpt toezicht op het vak in de ArenA met de leden van de harde kern. Het doel is ze uit elkaar te krijgen.

Volgens de politie zit er in de harde kern criminaliteit en zijn de leden ‘bevriend’ met de harde kern van andere voetbalclubs. Ze vechten met elkaar, maar werken samen bij veel ernstiger zaken als drugshandel, zegt de burgemeester. Hij stelt dat de tijd van grote voetbalrellen achter ons ligt, maar dat er een verharding is in de zin van criminaliteit. „Er komt een steeds hardere kern, die steeds grovere dingen doet.”

Tekst: Telegraaf      Foto: Patrick Ravensbergen