© Proshots

Donderdagavond tijdens de bondsvergadering van de KNVB werd het officieel: Beloftenploegen mogen vanaf volgend seizoen alleen nog met spelers van 23 jaar en jonger meedoen in de Jupiler League en amateurdivisies. De afgelopen jaren was er veel kritiek op de beloftenelftallen die de ene wedstrijd een ervaren ploeg met  aankopen opstelden en tijdens een andere wedstrijd een jeugdploeg. De term competitievervalsing was elk weekend wel te horen.

Er is ook besloten dat spelers niet elke keer mogen switchen tussen het eerste elftal en de beloftenploeg. Voetballers die 21 en 22 jaar zijn mogen na zeven wedstrijden voor het eerste niet meer meedoen met de beloften.  Voor spelers die wat jonger zijn geldt een ruimere grens van achttien wedstrijden in het eerste. Het is bovendien niet meer toegestaan om in een speelweekend eerst deel uit te maken van het eerste team en vervolgens de beloften. Andersom is dit wel het geval.

KNVB-directeur Eric Gudde is blij met de leeftijdsgrens. “Talentontwikkeling gaat boven alles. Dat spelers die ouder zijn en die buiten de boot vallen bij een eerste elftal niet meer spelen, dat is dan maar zo. Ze kunnen ook oefenduels organiseren voor die spelers. Jong Ajax speelde op vrijdag soms met zeven andere spelers dan op maandag. Dan kan ik begrijpen dat er clubs gaan klagen”, zegt Gudde in het Algemeen Dagblad.

Afgelopen woensdag werd besloten dat verdere hervormingen nog steeds op zich laten wachten. “Daar wordt aan gewerkt. Kijk, je kunt wel zeggen dat een competitie met zestien clubs in plaats van achttien beter is”, zegt Gudde. “Maar dan moet je wel met argumenten komen. En blijkbaar zijn de clubs nog niet overtuigd. We wijzen soms naar België, die wel een kleinere competitie en een uitgebreider play-offsysteem hebben. Maar degradant KV Mechelen en het gepromoveerde Cercle Brugge hebben sinds begin maart al niet meer gespeeld. Dat is ook niet ideaal.”