© Proshots

Nemanja Gudelj groeit de laatste weken in zijn rol als middenvelder. De Serviër is in vorm en neemt het team, waar nodig, op sleeptouw. Dat was in de eerste seizoenshelft wel anders toen hij veel kritiek te verwerken kreeg. “Ook ik moest wennen. Soms liep het minder. Maar we bleven wel winnen. Dat vond ik belangrijker dan kritiek op mijn spel”, vertelt Gudelj aan de Volkskrant.

De laatste tijd is het middenveld veel beweeglijker. Zo wisselt hij samen met Riechedly Bazoer het controleurswerk af. “We zijn daar samen met de trainer op gekomen na de wedstrijd tegen Heerenveen (5-2 winst). Toen was het middenveld heel beweeglijk, we scoorden veel. Er was altijd iemand onderweg.”

Gudelj is in vorm en speelt met veel zelfvertrouwen. Dat is ook op het veld te zien met enkele fraaie trucs. “Dat is toch leuk voor het publiek. Daarbij toon ik graag mijn veelzijdigheid. Zelfs van dienende middenvelders worden aanvallende acties verwacht. Kijk naar Pogba, dat is de meest gewilde middenvelder van het moment. Die kan alles.” Als hij kan, dan traint hij voor zichzelf. Ook zijn teamspelers sluiten wel eens bij hem aan. “Ik probeer vooral te stimuleren door het goede voorbeeld te geven. Anwar El Ghazi zei laatst tegen me: ‘Ik heb nog nooit zo vaak in het krachthonk gezeten. Jij hebt me meegesleept in je fanatisme.’ Dat vind ik mooi.”

Volgens de 24-jarige middenvelder is focus enorm belangrijk in de laatste fase van het seizoen. “Dat moet onze kracht zijn. We zijn voor die wedstrijd tegen PSV totaal niet bezig geweest met dat anderen steeds riepen dat PSV beter was. We geloofden in onszelf en ons strijdplan.” De Amsterdammers wonnen de wedstrijd met 0-2. Volgens Gudelj was de winst in dat duel enorm belangrijk. “Mentaal, maar ook doordat we nu leiden. Dit mogen we niet meer weggeven. We moeten van onszelf eisen dat we telkens met het vuur spelen, zoals we deden tegen Feyenoord en PSV. Als wilde leeuwen. Wilde leeuwen mét techniek.”