Nemanja Gudelj moet bij Ajax gaan zorgen voor de nodige daadkracht, gif en leiderschap. De Servische middenvelder, die overkwam van AZ, zorgt letterlijk en figuurlijk voor meer body op het middenveld. Gudelj was niet bang om de stap naar Ajax te maken, de stap die voor veel andere spelers te groot bleek.

“Daar heb ik niet echt bij stilgestaan”, zegt Gudelj in de nieuwe Voetbal International. “Ik ga deze uitdaging aan zoals ik het ook bij NAC en AZ heb gedaan: met alles wat ik in me heb. Ik wil mezelf later geen verwijten kunnen maken over mijn inzet of mijn mentaliteit. Wanneer je als voetballer wilt doorgroeien, zul je tegen steeds hogere druk bestand moeten zijn. Daar loop ik niet voor weg. Integendeel, ik was juist toe aan een grote club en alles wat daarbij komt kijken.”

De Serviër weet waar hij het voor doet. “Voor mijn ontwikkeling is het goed dat ik bij Ajax te maken krijg met omstandigheden die ik nog niet ken”, vertelt Gudelj. “Dit is de grootste en sterkste club van Nederland. Ik verheug me erop. Bovendien heb ik een vrij stabiel karakter. Ik raak niet snel van slag. Uit negatieve ervaringen probeer ik bijvoorbeeld het positieve naar boven te halen. Je leert van tegenslagen, je wordt er sterker van. Zo sta ik in het leven.”

Van zijn seizoen bij AZ heeft hij veel geleerd. “We hadden een slechte reeks en niemand leek nog te geloven in het behalen van de derde plaats. Ikzelf ben altijd blijven geloven dat het mogelijk was. Dat straalde ik uit in de groep, ik zei het in interviews. Opgeven komt in mijn woordenboek niet voor. En we hebben het geflikt”, besluit Gudelj.

Gudelj verruilde in juli 2013 NAC Breda voor AZ en in 2014 debuteerde hij in het Servisch nationaal voetbalelftal. Ajax nieuws Ajax1.nl