© Proshots

Ajacieden staan algemeen bekend om hun uitgesproken mening. Daarom besloot Ajax1.nl een panel samen te stellen om een selecte groep Ajacieden geregeld de mogelijkheid te geven hun mening te ventileren over diverse Ajax-gerelateerde thema’s. Onze panelleden zijn tussen de 16 en 52 jaar oud en komen uit alle hoeken van het land: van Noord-Holland tot Gelderland en van Noord-Brabant tot Drenthe. In deze editie hebben we de leden van het panel gevraagd naar hun ideale opstelling en de problematiek rondom de balans van de selectie.

Doelman en achterhoede

Andre Onana is als het aan het panel ligt de onbetwiste nummer 1 onder de lat bij Ajax. Ook in de achterhoede is één man onbetwist: Davinson Sánchez. Daarnaast kiezen velen voor Kenny Tete op rechtsback, in plaats van Joël Veltman. “Tete is in staat om een aanvaller compleet onzichtbaar te maken, hem uit de wedstrijd te spelen (denk aan Elia). Dit kan Veltman veel minder goed. Daar kan voor mij het (iets) betere aanvallende voetbal van Veltman niet tegenop, zo goed gaat dat namelijk nog niet”, zo vindt Riemer Jager. Ook zien velen Jairo Riedewald graag terug in de basis: “Riedewald is misschien wel ons grootste talent, en hem niet laten spelen is een schande”, aldus Teun. De meeste onenigheid bestaat over linksbackpositie: Mitchell Dijks en Daley Sinkgraven moeten het daar uitvechten.

Middenveld

Op het middenveld wordt door alle panelleden plaats ingeruimd voor Hakim Ziyech en Davy Klaassen. Het tweetal wordt door het panel bij voorkeur aangevuld met Lasse Schöne of Abdelhak Nouri. Nemanja Gudelj, die zaterdag uit de A-selectie werd gezet, wordt door niemand in de basis gezet. Hoewel het panel dus vrij eensgezind is over de invulling van het middenveld, geven ze ook aan dat er enorm veel opties zijn: “We hebben echt een luxeprobleem op dit moment op het middenveld. Je kunt gewoon 2 keer een compleet middenveld opstellen wat zeker subtop Eredivisie is. Helemaal volgens de Ajaxstijl. Ik kies voor deze omdat deze ook goed draaien. Zoals ik benoemde: Optie 2 is wat mij betreft: Nouri – Bazoer – vd Beek”, aldus Freek Laurijssen.

Voorhoede

Dan de voorhoede. Daar wordt als eerste de naam van Kasper Dolberg ingevuld. Over de vleugelposities bestaat meer twijfel, omdat Bertrand Traoré en Amin Younes beiden nog niet echt weten te overtuigen. Velen willen dan ook één van deze twee spelers slachtofferen en Vaclav Cerny een kans geven. “Cerny heeft meer dreiging en is minder egoïstisch”, zo is de mening van Jeroen Versteeg.

Bank

Uiteraard is er ook nog plaats op de bank. Daar is als het aan het panel ligt in ieder geval ruimte voor Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi, Joël Veltman en Nick Viergever. De overige plaatsen op de bank worden afwisselend ingevuld door spelers als Donny van de Beek, Mateo Cassierra en Matthijs de Ligt. “Stiekem lastiger om een bank van 7 spelers samen te stellen dan een basiself”, zo vinden meerdere panelleden. Zelfs op de bank wordt Gudelj maar één keer genoemd: “Gudelj valt bij mij af, laatste tijd goed gevolgd als hij invalt. Brengt helemaal niet. Hij verstopt zich op het middenveld”, verklaart Bert zijn keuze om Gudelj buiten de selectie te laten. Teun ondersteunt die mening, al is het in een iets andere bewoording: “Gudelj kan er geen klote van en mag samen met Heiko op de bakfiets uit Nederland gedeporteerd worden.”

Talenten op de bank

Op dit moment zitten veel jonge talenten die eerst in de basis stonden op de bank. Het leidde er al toe dat Anwar El Ghazi uit de A-selectie werd gezet na ruzie met Peter Bosz. Het panel vindt echter dat meerdere partijen schuldig zijn: zowel de spelers zelf, als Peter Bosz, als Marc Overmars. Teun vat het goed samen: “De situatie van El Ghazi is vooral zijn eigen schuld, hij had gewoon beter moeten spelen. De situatie van Bazoer is zowel zijn eigen als Overmars’ schuld. Overmars had niet zo veel onnodige aankopen moeten doen (Gudelj ik kijk naar jou), Bazoer had moeten zorgen dat hij onomstreden was, waardoor aankopen niet nodig waren geweest of in ieder geval niet aan spelen waren gekomen. De situatie van Tete is zijn eigen en Bosz’ schuld. Ik vind dat Bosz hem te weinig kansen heeft gegeven, maar heeft de kansen die hij kreeg ook niet met beide handen aangegrepen. Riedewald’s situatie is zover ik in kan schatten vooral Bosz’ schuld. Riedewald was de beste speler in de eerste wedstrijden van het seizoen en werd door Bosz onze enige echte nummer 6 genoemd en plotseling werd hij vervangen door Schöne.”

Ook meedoen aan het Ajax1.nl panel? Stuur dan een mailtje naar jessica@tekona.nl