Tijdens de wekelijkse persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle liet Erik ten Hag zijn licht schijnen over de trainingsintensiteit van de Nederlandse clubs. De trainer van Ajax is van mening dat de trainingsintensiteit omhoog moet om meer topspelers op te leiden. “Ik denk dat de intensiteit omhoog kan. Dat is iets van mij. Dat geldt niet alleen voor Ajax, maar voor heel veel teams in Nederland.”

In tegenstelling tot zijn voorgangers, houdt Erik ten Hag zijn spelers veel langer op de club en wordt er langer getraind. “Ik weet niet hoe dit bij mijn voorgangers was, maar ik vind dat als we kijken naar de huidige positie van Ajax in het internationale voetbal, er meer uren moeten worden gemaakt. We hebben veel te maken met jonge spelers, ze moeten bewustwording krijgen. Rust en verzorging zijn ook vormen van trainen, maar dit alles moet bewuster worden gedaan. Daar is de winst te halen voor jonge spelers. Als ze willen investeren, zit er rek op heel veel terreinen. Dat zal ze uiteindelijk brengen naar de topcompetities”

Over de motivatie van zijn spelers is Ten Hag erg te spreken. ” Ik vind dat ik hier heel veel spelers heb die in zichzelf willen investeren. Voetbal is een complexe sport. De speler moet zelf plannen hebben waar hij heen moet en Ajax moet de faciliteiten geven. Dat is bij Ajax allemaal voorhanden. De jongens willen iets bereiken, ze willen de beste worden. Dat moeten ze met het team doen, maar ook voor zichzelf. We zeggen bij Ajax dat we een aantal spelers hebben die voorbestemd zijn om de top te halen, maar dat is wel een keuze van henzelf. Topsporter ben je 24/7, niet van 9-1. Dat is een dagbesteding. Goede nachtrust hoort daar ook bij. Dat is vaak in trainingen, maar daaromheen in heel veel andere zaken. Ik denk dat Ajax de ontwikkeling stimuleert om daar zelf van te profiteren, spelers een platform biedt en dat ze via Ajax uiteindelijk die stap kunnen gaan maken. Ik zag bijvoorbeeld Eriksen en Vertonghen nog uitblinken deze week. Die rol moet Ajax spelen. “