Tijdens de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord liet Erik ten Hag weten vertrouwen te hebben in een goed resultaat. De kersverse trainer van Ajax staat direct voor een flinke vuurdoop, maar geeft aan goed te hebben kunnen trainer. “Ik ben zeker klaar voor zondag. Dat zie ik aan de reactie van de groep en ze hebben er vertrouwen in.”

In zijn eerste weken als trainer moest Ten Hag dealen met de heftige gebeurtenis waar zijn selectie afgelopen zomer mee te maken kreeg met Abdelhak Nouri. “We hebben ons ingeleefd en zijn zeker niet vergeten wat bij de aanvang van dit seizoen is gebeurd. Dat is niet niks. Hier moeten we de tijd voor nemen.” Ten Hag was onder de indruk van de ambities van zijn ploeg. “Het meest bijzondere in de afgelopen weken was de ambitie en de drive die in deze groep zit. We zullen ook nieuwe prikkels geven.”

In de media ontstaat het beeld dat Ten Hag een defensieve trainer is, maar daar is de trainer het absoluut niet mee eens. “Ajax staat voor dominant en attractief voetbal en daar staat Erik ten Hag ook voor. In Duitsland noemde ze mij altijd de balbezit-trainer. Bij Go Ahead speelden we met een super aanvallend middenveld en bij Utrecht maakte ik van een nummer tien een libero. Ik ben dus wel een aanvallende trainer.”

Onder Marcel Keizer maakte Frenkie de Jong grote indruk als opkomende centrale verdediger. Het heeft er alle schijn van dat dit in de komende periode niet zal veranderen. Waar De Jong in de toekomst staat, vindt Ten Hag moeilijk te voorspellen. “Ik kan niet in de toekomst kijken. Neem bijvoorbeeld Mascherano. Hij was bij Liverpool altijd een verdedigende middenvelder, maar speelde bij Barcelona jarenlang succesvol achterin. Dat Frenkie een goede middenvelder is, lijkt me duidelijk.”

De nieuwe trainer heeft in de afgelopen weken een aantal accenten toegevoegd, maar ook voortgeborduurd op wat al goed ging. Tegen Feyenoord gaat Ajax van eigen kracht uit. “Voetbal is een complexe sport. We hebben op heel veel plaatsen het accent gelegd. We hebben dingen benadrukt die al heel goed zijn aan het Ajax-spel en hebben daar accenten aan toegevoegd. Goed is niet goed genoeg, we moeten beter en dat zal ik ook moeten als we resultaat willen halen. Uiteraard willen we kampioen worden. We gaan van eigen kracht uit. Natuurlijk kijken we naar de krachten en zwaktes van Feyenoord. Maar wij zijn Ajax en wij gaan van onze eigen kracht uit. We zijn natuurlijk wel overal op voorbereid. Het kan zijn dat Feyenoord, verdedigend speelt.”

Of aanwinst Nicolas Tagliafico zondag in de basis start, wilde Ten Hag nog niet zeggen. “Tagliafico bevestigt de beelden die ik van hem heb gezien en bevestigt wat onze scouts hebben gezien. Hij past zich heel makkelijk aan en heeft een klik met de speelwijze en de spelers om hem heen. Hij heeft al wat in zijn rugzak. Maar of hij gaat spelen zien we zondag.”

“Klaas-Jan Huntelaar is zeker mijn type spits. Kijk eens naar zijn cv. Hij is altijd goed voor goals, maar ook als aanspeelpunt. Het is een speler die spelers neerzet en andere beter laat spelen. We kunnen hem gebruiken als verlengstuk in het veld. Zeker in het verdedigende aspect, het storende, heeft hij een leidende rol”, aldus een duidelijk enthousiaste Ten Hag over zijn routinier.

Onlangs werd bekend dat Ajax interesse heeft in Zakaria Labyad, maar of de aanvaller van oude bekende van de trainer naar Ajax komt blijft nog een raadsel. “Toen ik bij Utrecht was, heb ik al gezegd dat Zakaria Labyad minimaal in  de top 3 in Nederland hoort. Hij heeft ook de kwaliteiten om in grote competities te spelen. Hij zou dus zeker ook bij Ajax kunnen spelen. Mijn mening is niet veranderd daarin.”

Uit de ziekenboeg van Ajax komen positieve berichten. Maximilian Wöber lijkt hersteld van zijn blessure en de situatie van Nick Viergever gaat ook de goede kant op. “We hebben Wöber vorige week uit voorzorg naar  de kant gehaald. Hij heeft, behoudens de dinsdag training, alles meegedaan deze week. Dus hij is fit. Nick Viergever heeft vorige week een MRI-scan gehad. Zijn gips is eraf, dus dat gaat de goede kant op.”

Het belang van De Klassieker is duidelijk. “De Klassieker is een speciale wedstrijd. Dat is duidelijk. Het heet ‘De Klassieker’ en is Amsterdam tegen Rotterdam. Ik ben bekend met de grote van de club Ajax. De rivaliteit is hoog met Feyenoord, dus de adrenaline gaat nog hoger liggen. Dat lijkt me logisch.”

Ook werd bekend dat Robin van Persie definitief terugkeert naar Feyenoord. Volgens Ten Hag is dat erg goed voor de Nederlandse competitie. “Ik denk dat het ontzettend goed is dat spelers als Robin van Persie terugkomen. Jonge spelers gaan veel te snel nar het buitenland. Ze komen dan in grote selecties en maken niet de ontwikkeling door die ze zouden willen. Het is heel prettig dat spelers als Van Persie en Huntelaar terug zijn in de competitie. Dit geeft jonge spelers weer prikkels en zal ervoor zorgen dat jonge spelers zich sneller ontwikkelen. Ik denk niet dat het al invloed heeft op Ajax- Feyenoord.”