Ajax heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel. De recordkampioen won met 3-0 van SC Heerenveen. De Amsterdammers, die hun koppositie verstevigden, kwamen niet echt in gevaar. Vanaf het eerste fluitsignaal was het duidelijk wie het spel wilde maken. Zo raakte Moisander in de derde minuut al de paal. Niet veel later werd Ajax een glaszuiver doelpunt ontnomen. Volgens de grensrechter stond Fischer buitenspel, maar dat bleek geen juiste beslissing te zijn.

De Amsterdammers kregen in de tiende minuut een penalty nadat De Jong onderuit werd gehaald door Heerenveen-verdediger Van den Berg. Schöne mocht de penalty nemen en schoot onberispelijk raak: 1-0. De Friezen kwamen niet aan voetballen toe; Ajax domineerde volledig. Na een kwartier voetballen kreeg Ajax opnieuw een penalty omdat Marzo hands maakte. Schöne twijfelde niet en schoot het tweede doelpunt tegen de touwen. Een ‘echte’ wedstrijd was het al niet meer.

SC Heerenveen stookte het vuurtje een beetje op. Een opstootje tussen De Roon en Serero zorgde ervoor dat beide spelers een gele kaart kregen. In het vervolg van de eerste helft kwamen de Ajacieden niet in gevaar. Heerenveen kwam niet verder dan wat speldenprikjes. Ajax leek het wel prima te vinden en kreeg ook niet echt grote kansen, maar het had de touwtjes wel in handen. Aanvoerder De Jong probeerde het nog met een hard schot van grote afstand, maar Nordfeldt had daar geen problemen mee. De Amsterdammers voetbalden rustig door en lieten bij vlagen erg mooi positiespel zien. Serero liet ook zien over een prima techniek te beschikken. Hij dolde De Roon door het balletje mooi achter zijn standbeen langs te halen. De middenvelder van Heerenveen was hier niet van gediend en maakte een overtreding.

Ajax begon de tweede helft met één wijziging. Poulsen kwam in het veld; Boilesen bleef in de kleedkamer achter. De Deense verdediger had lichte hamstringklachten en werd uit voorzorg gewisseld. Door deze wissel schoof Blind weer terug naar linksback. Er veranderde weinig aan het spelbeeld. Ajax was duidelijk de baas en had eigenlijk weer een penalty moeten krijgen nadat Van der Berg Serero onderuit tikte. Van Boekel gaf Ajax echter geen derde strafschop. Na een uur spelen leken de Friezen wat terug te doen en moest Cillessen even opletten bij een corner. Echt gevaarlijk werd het niet.

Ajax leek het allemaal wel prima te vinden en zocht niet nadrukkelijk naar de 3-0. Daardoor kwam Heerenveen iets meer in het spel en schoot Finnbogason hard naast. Ajax was gewaarschuwd, want het creëerde zelf vrijwel niets in de tweede helft. Helaas was het spel een stuk minder dan in het eerste bedrijf. Twintig minuten voor tijd wisselde Frank de Boer de tegenvallende De Jong. Sigthórsson was zijn vervanger. Heerenveen rook wat kansjes en was dicht bij een aansluitingstreffer na een mooie vrije trap van Ziyech. Ajax leek ook nog even aan te zetten en kwam met een mooie aanval. Helaas schoot Sigthórsson in de handen van Nordfeldt. Een kleine tien minuten voor tijd besliste Ajax de wedstrijd definitief. Schöne maakte zijn hattrick na een prima pass van zijn landgenoot Fischer.

Scoreverloop:
1-0 Lasse Schöne (’12, penalty)
2-0 Lasse Schöne (’18, penalty)
3-0 Lasse Schöne (’83)

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (’46 Poulsen); Klaassen, Blind, Serero (’58 Duarte); Schöne, De Jong (’72 Sigthórsson), Fischer