Afgelopen week besloot John Heitinga te stoppen met voetballen. De 32-jarige verdediger zette per direct een punt achter zijn carrière. “Het was een moeilijke beslissing. Het speelde al een aantal weken waarin ik alles op een rijtje heb proberen te zetten. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het wel goed is zo. Ik heb een mooie carrière gehad. Ik was met m’n 17 jaar natuurlijk heel erg jong toen ik debuteerde. Ik heb daarnaast ook nog gespeeld in grote buitenlandse competities en ik heb schitterende periodes bij het Nederlands Elftal en bij Ajax meegemaakt, met name dan de eerste periode. Ik heb dit jaar niet veel gespeeld en dan ga je alles overwegen. Mijn gezin is op dit moment gewoon happy in Amsterdam. Mijn kinderen hebben het fantastisch naar hun zin op school en mijn vrouw heeft haar draai helemaal gevonden hier. Dus om ze nu weer weg te trekken uit hun vertrouwde omgeving met familie en vrienden, dat weegt natuurlijk heel erg mee in mijn besluit”, vertelt Heitinga in Evers Staat Op (Radio 538).

“De kleine van mij, Lennox, had veel tranen in zijn ogen toen ik het vertelde”, vervolgt de Ajacied. “Hij vroeg gelijk aan me of hij wel z’n bal mee mocht nemen naar school. Hij heeft me beloofd dat hij het stokje gaat overnemen. Van buitenaf waren de reacties ook overweldigend. Mijn telefoon heeft gisteren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat roodgloeiend gestaan met allemaal mooie berichten en telefoontjes. Vandaag gaan we wel weer naar de orde van de dag: trainen. Ik blijf namelijk de komende tijd gewoon door trainen. Ook natuurlijk richting de Klassieker, ik moet de jongens namelijk wel een beetje scherp houden”, grapt de verdediger.
“Ik had liever langer doorgespeeld, alleen heb ik de laatste jaren niet veel gespeeld en heb ik weinig kunnen brengen. Ik heb een paar aanbiedingen gehad, maar dat waren niet de aanbiedingen waar ik op zat te wachten. Als sportman wil je gewoon altijd het hoogst haalbare en als je op een gegeven moment je niet elke week meer op dit niveau kan laten zien, dan wordt het lastig.” Tot slot gaf Heitinga ook zijn voorspelling voor komende zondag: “Het wordt 3-1 voor Ajax!”