John Heitinga heeft besloten om per direct te stoppen met voetballen. De 32-jarige centrale verdediger maakte al lange tijd geen deel meer uit van de plannen van Frank de Boer en besluit nu om de eer aan zichzelf te houden. “Sommige dingen wil je zo lang mogelijk uitstellen. En stoppen met voetbal, mijn grote passie, is er daar een van”, aldus Heitinga in een brief aan de Ajax-fans die morgen verschijnt in De Telegraaf.

Ajax meldt op de officiële website dat er aanstaande zondag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord officieel afscheid wordt genomen van Heitinga. Toevallig is de Rotterdamse club ook de club waar de verdediger ruim veertien jaar geleden tegen debuteerde in het betaalde voetbal. Ook maakt Ajax bekend dat Heitinga zich naar verwachting gaat inzetten als trainer voor de jeugd, Jong Ajax en de A-selectie.

Heitinga geeft aan al lange tijd te hebben getwijfeld over zijn toekomst als voetballer. Zijn terugkeer bij Ajax pakte niet uit zoals iedereen had gehoopt. De supporters hebben heel veel steun geboden, maar Heitinga heeft al sinds 21 november geen speelminuten meer gekregen. In de afgelopen maanden werd de routinier vooral geroemd om zijn rol in de kleedkamer, maar een echte rol van betekenis speelde Heitinga al lange tijd niet meer. Dit alles zorgde ervoor dat de verdediger ging twijfelen over zijn toekomst. “Toch ben ik in december voor mezelf tot de conclusie gekomen, dat het moment om een punt achter mijn actieve loopbaan te zetten steeds dichterbij kwam. Sneller dan ik eigenlijk zou willen. Ik voerde hierover goede gesprekken met mijn zaakwaarnemer Rob Jansen en bij Ajax onder anderen met Frank de Boer en Edwin van der Sar. En nu maak ik het bekend. Ik stop met voetballen. Per direct.”
“Mijn ultieme wens was terugkeren in Amsterdam en aan het einde van het seizoen als speler voor de derde keer de kampioensschaal aan de Ajax-fans te kunnen tonen. Toch realiseerde ik me in december, dat het moment om een punt achter mijn actieve loopbaan te zetten steeds dichterbij kwam. Het afscheid is iets eerder dan gepland. Maar ik blijf Ajacied en ik kijk uit naar deze nieuwe periode in mijn leven”, aldus Heitinga, die in zijn carrière 87 interlands speelde.

Trainer Frank de Boer complimenteert Heitinga met zijn mooie carrière. “John kan terugkijken op een fantastische internationale voetbalcarrière. Dat het laatste half jaar niet is geworden waar wij allemaal op hoopten, doet hier niks aan af. Ik heb met hem afgesproken dat hij bij ons kan blijven meetrainen als hij dat wil. Hij wil zelf ook kijken hoe het is om trainer te zijn en dat kan bij Ajax. We gaan aanstaande zondag waardig afscheid van hem nemen, voorafgaand aan Ajax – Feyenoord. Hij is altijd ontzettend populair bij onze fans en als geen ander verdient hij een afscheid in een vol Ajax-stadion. Wat dat betreft is het extra mooi dat de Klassieker op het programma staat.”