Hennie Henrichs, voorzitter van de bestuursraad, heeft in de Telegraaf een eerste reactie gegeven op het vertrek van Johan Cruijff bij Ajax en de column die Cruijff daar gisteren over schreef. Henrichs kreeg er flink van langs in de column: “Hennie Henrichs heeft vijf clubiconen laten vallen om de rvc te dekken. Zo’n mentaliteit past niet bij onze club”, zo luidden de woorden van Cruijff.

“Ja, Johan is heel duidelijk in zijn column”, reageerde Henrichs daarop. Verder wilde hij nog niet inhoudelijk reageren: “Ik ga eens rustig nadenken hoe ik op de woorden van Cruijff ga reageren.” Henrichs heeft ruim de tijd om met een inhoudelijk antwoord te komen, want de ledenvergadering van Ajax staat pas 17 december op het programma. Dan zal Henrichs zich op verzoek van de leden ongetwijfeld moeten verantwoorden.

Volgens Keje Molenaar hoeven Henrichs en consorten zich echter ook tijdens de ledenvergadering weinig zorgen te maken over hun positie, hij gelooft niet dat er een motie van wantrouwen tegen de bestuursraad zal komen. “Wel zullen hele kritische vragen gesteld worden over de rol van de bestuursraad en rvc. De bestuursraad zal met hele goede argumenten moeten komen waarom ze zich zo nadrukkelijk achter de rvc schaart. Terwijl die rvc heeft toegekeken dat de technische organisatie met het technisch hart ook nog eens benadrukt door het rapport-Ling aan alle kanten rammelde. Waarom is daar niet ingegrepen? Waarom heeft de bestuursraad niets gedaan met het rapport-Ling? Een prima onderbouwd rapport toch, waarmee Ling de spijker op zijn kop sloeg, Verder wil ik als lid weten of de bestuursraad ons kan verzekeren dat het plan-Cruijff wordt uitgevoerd zoals de rvc zegt? Is het een oprecht voornemen of cosmetica, voor de bühne dus?”, aldus Molenaar.