Een dag na de Algemene Leden Vergadering van Ajax bevestigt Hennie Henrichs, de nieuwe voorzitter van de bestuursraad, dat hij zich volledig achter de visie Cruijff schaart. “Dat heb ik de leden ook heel goed duidelijk gemaakt”, aldus de bestuurder. “De club heeft voor Johan gekozen. Dat ligt ook vast en heeft mijn zegen.” Henrichs kent, maar bestrijdt de verhalen dat hij anti-Cruijff zou zijn. “Sommige leden weten dat ik er juist alles aan heb gedaan om Johan voor de club te behouden. Daar was geen woord Spaans bij.”

Volgens de voorzitter blijft de vereniging Ajax erbij dat alle vijf de commissarissen moeten vertrekken. “Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders heeft de ledenraad het standpunt van de vereniging Ajax kenbaar gemaakt. Die lijn van de ledenraad zullen we volgen”, aldus Henrichs.

De bestuursraad – met naast Henrichs de bestuursraadleden Jan Buskermolen, Tonnie Bruins Slot, Dick Schoenaker en Cees Vervoorn – wordt aangevuld tot zeven. “Tijdens de ALV zijn zes kandidaten in stemming gebracht. De zevende in het kader van de zorgvuldigheid nog niet. Daar wordt later in voorzien”, aldus Henrichs, die de procedure schetst. “Voor de open plek zal de bestuursraad met de voordracht komen. Voor de plaats van Hein Blocks kan de bestuursraad iemand aandragen, maar mogen de leden dat ook doen.”

Voor welke termijn de bestuursraadsleden worden benoemd, wordt later bepaald. “In principe zijn de benoemingen voor drie jaar”, aldus Henrichs. “Maar om de continuïteit te waarborgen en te voorkomen dat iedereen tegelijk moet aftreden, is afgesproken mensen voor vier, drie en twee jaar te benoemen. Over de invulling wordt nog gesproken.”