De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

Heb ik iets gemist deze week? Heb ik al die jaren een andere interpretatie gehad van het woord clubman of Ajacied? Ben ik gek geworden, of Wim Kieft? Wim denkt zich ook te moeten mengen  in de nationale discussie of Theo Janssen het wel zo goed doet in Amsterdam. Wim Kieft, die door betalende kijkers van Sport 1 al jaren lang niet serieus genomen wordt als analist, schijnt tegenwoordig ook zijn mening te mogen verkondigen in het AD. Natuurlijk, ieder zijn mening, maar om nu te roepen dat Frank de Boer een poging aan het doen is om Theo Janssen kapot te krijgen, lijkt me toch een beetje stemmingmakerij. Het zal de Kift van Kieft wel zijn, dat hij niet in het rijtje van oud-voetballers is opgenomen in de technische staf van Ajax.

Wim Kieft noemt zichzelf Ajacied; een jongen uit Amsterdam en hij hoort bij Ajax. Volgens zijn eigen zeggen dan, hé! Na 3 jaar basisspeler te zijn geweest bij Ajax vertrok Wim Kieft in 1983 naar het Italiaanse Pisa. De droom van iedere voetballer toch? Na 3 jaar Pisa en een jaar Torino ging Kieft terug naar Nederland, om daar 7 jaar voor PSV te spelen samen met Wouters, Vanenburg, Koeman en Lerby, allemaal jongens van de Ajax-cultuur zeker. Tegenwoordig is Wim Kieft actief als assistent-trainer van ……… juist, jong-PSV. Misschien is het toch beter dat Kieft zich gaat bezighouden met de keuzes die de nationale sliskoning van Eindhoven maakt in zijn selectie. Waarschijnlijk zullen ze hem daar ook niet serieus nemen, maar ‘houdoe’ klinkt toch een stuk vriendelijker dan het Amsterdamse ‘rot op Kieft met je slappe gelul.’

Wat ik afgelopen zondag wel gemist heb, is het Ajax van het eerste kwartier tegen Real Madrid. Met brutaal voetbal en met een bravoure van de kampioen van Nederland werd de nummer twee van Spanje de stuipen op het lijf gejaagd. Individuele klasse en razendsnelle uitbraken werden de mannen van Frank de Boer fataal. Met 3-0 werd dus verloren,  maar toch hield ik er geen slecht gevoel aan over. De Koninklijke schuldenlast zal Real Madrid de komende jaren gaan bezuren als de UEFA zijn plannen doorzet voor een eerlijkere Europese competitie. Onze jaren komen dus nog wel als een financieel gezonde vereniging. Met de door Wim Kieft zo bekritiseerde Ajax-filosofie komt het dus allemaal wel goed.

Maar met die filosofie loop je dus ook wel eens tegen een zeperd op, zoals vandaag in Groningen. Net zoals in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Arnhem, Alkmaar en Heerenveen is de wedstrijd tegen Ajax in Groningen ook de wedstrijd van het jaar. Tot aan hun tanden gewapend kwamen de Groningers uit de kleedkamer. Ze streden zoals gewoonlijk alsof hun leven er weer van af hing. Ex-Ajacieden als Kappelhof en Burnet zetten hun beste beentje voor, zoals ze in Amsterdam nog nooit gedaan hadden en dan hadden we nog mazzel dat Suk geschorst was! Maar als deze heren dit niveau wekelijks hadden laten zien in Amsterdam,  hadden ze prima in de Ajax-filosofie gepast. De ex-voetballers van de technische staf hadden ze echt niet laten gaan. Dus wat een commentator van Eredivisie Live ook beweert, het is wel de wedstrijd tegen Ajax,  zoals Burnet naderhand voor de camera’s van de NOS moest bekennen.

Maar zou het Wim Kieft ook opgevallen zijn dat Fred Rutten Wijnaldum kapot maakt en Co Adriaanse Janko onzeker maakt. Of wat te denken van Ronald Koeman, die Hernandes het scoren laat verleren. Wat ik hiermee wil zeggen? Dat het Ajax is en daar heeft iedereen een mening over. Dat het groot nieuws is als Ajax verliest of een bepaalde speler het even niet heeft in het van origine prachtige Ajax-shirt. Dat mensen het prachtig vinden als Ajax benadeeld wordt door scheidsrechterlijke dwalingen, ook al was die van Pieter Vink duidelijker dan die van Richard Liesveld.

Maar wat Wim Kieft natuurlijk niet kan weten, omdat hij zolang weg is bij Ajax, dat deze club een sterke band heeft met de Nederlandse Spoorwegen. Want zowel Ajax als de NS hebben last van een herfstdepressie. Zodra de blaadjes gaan vallen raken ze in paniek en zijn ze van de leg. Ondanks de hoge temperaturen voelen de Ajacieden die depressie in hun genen, ze willen het niet maar het overkomt hen gewoon. In Eindhoven hebben ze altijd last van voorjaarsmoeheid, Wim.

Kortom, de “R” is weer in de maand. Ajacieden, de jaarlijkse herfstdepressie is weer begonnen. De komende maanden zullen we het weer zwaar krijgen. Maar wanhoop niet, ook dit jaar zullen we de herfstdepressie weer overwinnen. Aan het einde van de rit zal het scheidsrechterlijke ‘recht’ zegevieren.

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl

Foto: Afdb ~ Oscar