De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

Het Ajax-shirt waardig zijn.

Maandag 31 januari 23:40 uur. De voorzitter van SC Heerenveen pakt zijn Blackberry en pingt met Rik van den Boog: zullen we het dan maar rond maken, typt hij. Rik schrikt wakker, hij is moe van al dat onderhandelen. Eerst al dat gedoe met Suarez en Liverpool en nu weer die onderhandelingen met Bas; hij krijgt er Do®st van en trekt een biertje open. Rik wrijft in zijn ogen en bekijkt nog een keer het bericht. Dus toch en hij klopt zichzelf tevreden op de borst.

Rik pakt de telefoon en belt met Jeroen Slop. Jeroen met Rik, wat ben je aan het doen? Met een grijns van oor tot oor vertelt Jeroen dat hij in bad ligt en zwemt in het geld van de deal met Liverpool. Geef mij even vier miljoen Jeroen, ik krijg net een pingetje van die Veenstra van SC Heerenveen, ze willen het rondmaken. Zijn ze niet een beetje laat Rik, krijgen we die deal nog wel rond? Ehhhh, we hebben nog een kwartiertje. Dat moet lukken, als die Riemer van de Velde zich er maar niet mee gaat bemoeien.

Het kan niet anders dat het hier is fout gegaan. Riemer van de Velde is namelijk wel gewend om zaken te doen met Ajax, maar niet voor dit soort lullige bedragen. Huntelaar leverde de Friezen 9 miljoen op en Sulejmani maar liefst bijna het dubbele. Die 4 miljoen voor Bas Dost had dus volgens Riemer minimaal het dubbele moeten zijn. Voor de in Ajax-pyjama slapende Bas Dost is Ajax zijn droomclub. Bas had er zelfs voor over om een spoed-arbitrage zaak tegen zijn werkgever aan te spannen.

Het valt me iedere keer weer op, dat jaarlijks op 31 januari en 31 augustus voetballers ineens een andere droomclub hebben, dan waar ze op dat moment voetballen. Luis Suarez ging van FC Groningen naar zijn droomclub Ajax. Al snel werd duidelijk, dat Luis Ajax alleen wilde inruilen voor de absolute top van de Spaanse Primera División, Barcelona dus. Maar toen dit niet lukte, was Liverpool, de nummer 7 van de Premier League, ineens ook goed genoeg. Terwijl ik zijn vrouw en jeugdvriendin Monica nog nooit heb horen praten over Luis zijn Liverpool pyjama! Fernando Torres komt er tenminste openlijk voor uit dat hij puur voor het geld speelt. In een interview geeft hij aan, dat hij nooit het embleem van Liverpool heeft gekust.

Fernando Torres heeft wel een punt. Ik heb heel wat mensen het embleem van Ajax zien kussen. Iedere keer volgde er weer een scheiding van tafel en bed als er voldoende salaris werd geboden in andere delen van Europa. Ook al moeten ze daar wel op de bank zitten, maar het zit toch wat plezieriger met het dubbele aan miljoenen op je bankrekening.

Kijk, iedereen kan een voorbeeld nemen aan Mounir El Hamdaoui. Hij leeft in onmin met zijn trainer omdat die het gewaagd heeft hem op de bank te zetten. Twee maanden lang had hij last van een keelontsteking en als die ontsteking daar weg was, dan stak er wel iets anders de kop op. Maar afgelopen vrijdag stond hij in de wedstrijd tegen de Graafschap zijn mannetje. Hij scoorde de belangrijke 1-0, maar hij kuste het embleem niet. Ajax is niet zijn droomclub, maar die kwam afgelopen winter ook niet voorbij, dus dan zijn de euro’s die je in Amsterdam opstrijkt ook wel voldoende. Eigenlijk is hij het Ajax-shirt niet waardig, maar we zullen het er tot de zomer maar mee moeten doen en als Frank de Boer niet meer weet waar hij het best tot zijn recht komt, dan moet hij even contact opnemen met Patrick Kluivert. Deze voormalig Ajax spits was analyticus bij Eredivisie Live en stelde Mounir de vraag waar hij het beste tot zijn recht komt. “Dat weet jij wel Patje”, liet Mounir hem weten.

Maar met Frank de Boer en Mounir El Hamda’doei’, staan we toch maar mooi op 3 punten afstand van de koplopers PSV en FC Twente. We doen dus na 22 speelrondes gewoon mee voor de titel. Het was afgelopen vrijdag qua voetbal niet veel: een draak van een wedstrijd noemde Frank de Boer het. De wedstrijd had trouwens wel een ‘stormram’ kunnen gebruiken, maar onze voormalige stormram, Achmed Mido Hossam voelde zich te goed voor Ajax. Wat echter opvalt, is dat sinds Mido uit de ArenA is verdwenen er de rust is wedergekeerd. In Egypte is echter sinds zijn terugkeer een volksopstand uitgebroken, die zijn weerga niet kent.

Ooit vertrok Ryan Babel op 20-jarige leeftijd naar zijn droomclub Liverpool. Ryan Babel haalt tegenwoordig zijn euro’s op bij het zeer respectabele TSG 1899 Hoffenheim, de nummer 7 van de Duitse competitie. Eigenlijk wilde Ryan het komende halfjaar verhuurd worden aan Ajax om daar het embleem te kussen en zijn jeugdliefde een half jaartje te helpen. Te helpen! Waarmee? Denkt de aan lager wal geraakte geldwolf nu echt dat hij Ajax aan de derde ster kan helpen. Wat heeft Ajax nu eigenlijk aan Ryan Babel te danken! Juist ja,18 miljoen aan transfersom in 2007. Als Ryan Babel echt zo was doordrenkt met clubliefde had hij aangedrongen op een transfer naar Ajax en had hij genoegen genomen met minder salaris. Maar het is wel duidelijk Ryan, want wie wil er nu niet voor TSG 1899 Hoffenheim spelen.
 
Bas Dost komt misschien wel van de zomer naar de kampioen van Nederland. Misschien komt hij wel in zijn Ajax pyjama met drie sterren erop de Arena binnen wandelen. Misschien tekent hij wel een meerjarig contract met zijn Ajax pen die hij op de middelbare school al voor zijn verjaardag had gekregen.

Hij lijkt me het Ajax-shirt wel waardig met zo’n instelling. 

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl

Foto: afdb – Big T