© Proshots

“Alles is daar voetbal en dat sprak me heel erg aan. Ik had meteen het gevoel: hier kan ik me echt gaan thuis voelen.” Dit zijn de woorden van Davy Klaassen, op 15 juni 2017, kort na zijn overstap van Ajax naar Everton.

Na jarenlang in Amsterdam te hebben gevoetbald ging Klaassen een nieuw avontuur aan in Liverpool. Hij was een kind van de club die vanaf 2004 in de jeugdopleiding speelde en op 27 november 2011 zijn debuut maakte in Ajax 1 tegen N.E.C. De toen nog achttienjarige zette een mooie traditie voort door direct te scoren. Onder andere Patrick Kluivert, Johan Cruijff, Ronald de Boer en Marco van Basten scoorden ook in hun eerste competitieduel voor de Amsterdammers. Davy Klaassen hoort nu dus ook in dit uniek rijtje thuis.

Hij speelde in totaal 181 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en maakte daarin 55 doelpunten. Met Ajax werd hij driemaal landskampioen (2012, 2013 en 2014) en won hij in 2013 de Johan Cruijff Schaal. In 2016 werd Klaassen verkozen tot Voetballer van het Jaar. Hij was eigenlijk het ultieme voorbeeld van zoals een speler opgeleid moest worden. Vanaf 2004 alle jeugdelftallen doorlopen, uiteindelijk debuteren en aanvoerder worden in Ajax 1.

Debuut voor Everton

Op het moment dat Klaassen zijn handtekening zette onder een vijfjarig contract bij Everton was Ronald Koeman de trainer. De club uit Liverpool zou met name zijn scorend vermogen goed kunnen gebruiken. Het seizoen begon goed voor Klaassen. Tijdens de openingswedstrijd van Everton tegen Stoke City (1-0 winst) begon de middenvelder in de basis en het duel daarna mocht hij in de 61steminuut invallen tegen Manchester City (1-1).

Mindere resultaten

Toch ging het steeds minder en minder. De goede resultaten van het seizoen daarvoor, waar Everton op een zevende plek eindigde, bleven uit. Er was volgens Klaassen geen basisteam, geen elftal waarin het lekker liep met nog veel wisselingen in het team. Op een gegeven moment stond Everton zelfs op een zestiende plaats. Davy moest nog wennen een de Premier League. “Ik had echt niet verwacht toen ik hierheen ging dat ik wel eventjes de Premier League zou gaan domineren of dat ik elke wedstrijd de pannen van het dak zou spelen. Het is vooral wennen en aanpassen”, vertelde hij aan de BBC.

Ontslag Koeman

Op 23 oktober werd Koeman ontslagen wegens de slechte resultaten. Dit zou betekenen dat Klaassen het nog lastiger zou krijgen. Het werd zelfs zo erg dat de zestienvoudig international onder de nieuwe trainer, Sam Allardyce, geen minuut meer speelde. De BBC melde dat Klaassen onderdeel zou zijn van een grote schoonmaak in de winter. Zaakwaarnemer Søren Lerby liet weten dat Davy niet tevreden was met zijn rol, maar hij wel wilde vechten voor zijn kans.

Toekomst

Klaassen speelde in het seizoen 2017/2018 uiteindelijk maar zeventien wedstrijden waarin hij niet scoorde. Toch is er goed nieuws, want de samenwerking tussen Everton en Sam Allardyce heeft niet lang geduurd. De club die dit seizoen op een achtste plek eindigde ontsloeg de trainer op 16 mei 2018. De toekomst op Goodison Park is in ieder geval nog onzeker maar een nieuwe trainer betekent ook een nieuwe kans voor de 25-jarige middenvelder. Plus het feit dat Marcel Brands de nieuwe technische manager is van Everton ziet de toekomst van Klaassen bij De Toffees er wat zonniger uit.