De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

Noordwijk uit is altijd lastig. Frank de Boer had een goed gesprek met Theo Janssen. Wat zou Theo tegen Frank gezegd hebben? “Doe eens normaal man”. Zou Frank dit gepareerd hebben met , “Doe zelf normaal, man”? Tegenwoordig schijnt dit al gekwalificeerd te worden als een goed gesprek. Frank de Boer wilde twee weken geleden niet klagen over het zware programma en riep nog met wat Amsterdamse bluf: “let maar eens op hoe hoog we straks staan”. Nou, dat valt dan een beetje tegen met een 3e plek en 1 schamel puntje in de Champions League na de thuiswedstrijd tegen Lyon. Met Real Madrid nog te gaan in Madrid belooft het weinig goeds voor het einde van de ‘zware reeks’. Het was zelfs vanmiddag om 13:00 uur zo erg, dat een niet nader te noemen supportersgroep begon te zingen: “Wij staan boven de Joden”. Ja, het niveau van ‘doe eens normaal man’, zullen we maar zeggen. Het zal wel de schuld van scheidsrechter van Boekel zijn, dat het niet is gelukt. Ik zou zeggen: bestorm het Maasgebouw!

Wat moeten wij als Ajacieden dan wel niet bestormen. Wij worden al jarenlang geterroriseerd door de ‘bedrijfspoedels’ van Jaap Uilenberg en consorten. Ontelbare arbitrale blunders achtervolgen ons. Ontelbare woedeaanvallen en hartkloppingen zijn de afgekeurde 2-0 van gisteren vooraf gegaan. We schrijven 3 februari 2009, Ajax-Heracles onder leiding van scheidsrechter Van Boekel. Ajax vocht om aansluiting te houden met AZ, FC Twente en PSV in de titelrace van dat jaar. Marco van Basten had  de supporters de derde ster beloofd en er waren miljoenen geïnvesteerd in spelers als Sulejmani, Oleguer, Sno, Wielaert, Aisatti en Cvitanich. Ajax had in minuut 72 eindelijk de 0-2 achterstand gelijk getrokken door doelpunten van Sulejmani en Suarez en ging in de resterende minuten op zoek naar de winst. In de 93e minuut scoorde Luis Suarez de bevrijdende 3-2 nadat Pieckenhage een schot van Leonardo niet onder controle kreeg. Het leek in de verste verte niet op buitenspel, maar een vlaggenist stond met zijn vlag omhoog en Van Boekel keurde de goal af. Marco van Basten was buiten zinnen en riep tegen de vierde man “doe eens normaal man” en verzocht hem op de monitor te kijken, maar hij deed het niet. De discussie over elektronische hulpmiddelen werd opnieuw aangezwengeld. Voor de zoveelste maal in dat jaar werd Ajax door een scheidsrechterlijke dwaling een doelpunt of een penalty ontnomen. Kostte dit uiteindelijk Marco van Basten de kop? Kostte dit in 2009 Ajax de titel of zelfs de tweede plaats die voorronde Champions League opleverde? Het antwoord is nee, maar het hielp ook niet zullen we maar zeggen.

Ruim 2 ½ jaar later gebeurt het niet in de laatste minuut, dat er een doelpunt onterecht wordt afgekeurd, maar na een kwartier. De 2-0 had kunnen betekenen dat een oppermachtig Ajax door had kunnen stomen naar een vernietigende overwinning op FC Twente, die andere titelkandidaat. Vol ongeloof roep ik nog “doe normaal man”, maar de “bedrijfspoedel” van de KNVB met de vlag kijkt mij aan en geeft me een gemoedelijke knipoog en met een onvervalst ‘Twents’ accent roept hij terug: “Duut zelf normaal man”. Ik wist het dus gisteravond al, dat de man een geboren en getogen ‘Tukker’ was. Onze nationale ex-politieagent en de nr 9 van de VVD in Noordwijkerhout Pieter Vink houdt wel van dat gebekvecht en nam zijn grensrechter wel serieus. Met volle overgave wees hij eerst naar het midden en toen weer niet. Pieter Vink (Noordwijk), Kevin Blom (Gouda), Pol van Boekel (Boxmeer), Erik Braamhaar (Rijssen), Bjorn Kuipers (Oldenzaal) en Bas Nijhuis (Enschede) zouden de top van Nederland moeten zijn. Ze staan op de internationale lijst van de FIFA, maar wat een drama. Ik ga niet roepen dat ze corrupt zijn, ik ga niet roepen dat ze Chinese kennissen hebben, ik ga niet roepen dat ze allemaal als hond een poedel hebben die ‘Jaap’ heet, ik ga niet roepen dat ze allemaal wel opvallend geselecteerd worden op het oosten van het land, maar ik verlang wel terug naar de tijd van echte scheidsrechters. Leo van der Kroft, Bep Thomas, Jan Keizer, Dick Jol, Ignace van Swieten en Frans Derks waren echte kerels (op de laatste twee na dan), die overrulede gewoon zo’n slapjanus met een vlag. Zij waren de leidsmannen en gebruikten die vlaggers als hulpmiddel maar namen zelf de beslissingen. Zij zagen en lazen het spel als de beste. Zij wisten wanneer het wel of geen buitenspel was en namen die verantwoordelijkheid, ook al stond er zo’n klerk van Henk Kesler te vlaggen

Laten we maar blij zijn, dat de penalty van Johan Cruijff en Jesper Olsen niet onder de bezielende leiding van Pieter Vink is genomen. Dan was ons een historisch moment ontnomen omdat Pieter voor buitenspel had gefloten. Waarschijnlijk had hij dan achteraf voor de zoveelste maal voor de camera geroepen, dat het een doelpunt had moeten zijn en dat hij ervan baalt, maar ze hadden nu eenmaal afgesproken dat hij zou luisteren naar zijn vlaggenist. Maar dat verzin je toch ook niet! Jaap Uilenberg stelt een grensrechter aan wiens wieg in Enschede heeft gestaan. De man ziet ‘zien club uut zien stad’ na een kwartier met 2-0 achter komen tegen een superieur AJAX ‘uut Amsterdam’. Zijn vader, moeder, vrouw, kennissen, kinderen en de plaatselijke Chinees, die je ook kan ‘bellen’ om je gerechten af te halen, hadden het hem nooit vergeven als hij dit had laten gebeuren. Ik vlag denkt hij, terwijl hij Tiendalli vlak voor hem buitenspel ziet opheffen. Als Pieter Vink dan roept “Doe normaal man”,  zeg ik: “doe zelf normaal man”, dat kan namelijk tegen VVD-ers, die lachen zich er kapot om. Zo geschiedde dus.

Loopt Ajax hierdoor de koppositie mis? Ja. Is dit de schuld van Vink en zijn vlaggenist? Nee. Komt het door het vele missen van allerlei anderen kansen? Ja. Is dit een kwaliteit? Ja. Is het een kwaliteit om altijd op zijn Duits te scoren zoals FC Twente doet? Ja en Nee. Mijn topografische kennis gaat verder dan dat ik weet, dat Enschede in het oosten ligt. Enschede ligt zelfs bijna op de grens met Duitsland, maar om FC Twente nu ook zo te laten voetballen als Duitsers gaat me toch echt te ver, meneer Adriaanse. Zeker u als rasechte Amsterdammer en ex-opleider en trainer van Ajax moet toch weten hoe voetbal gespeeld dient te worden! Of vertrouwde u ook op die vlaggenist die in de tweede helft echt niet zou vlaggen als Luuk de Jong vlak voor tijd de 1-1 zou binnen koppen.

Heeft deze Enschedese vlaggenist en Pieter Vink Ajax nu de 31e titel gekost? Nee hoor, drie wedstrijden voor het einde van de competitie halen we die titel. Tenminste als Bas Nijhuis de wedstrijd niet toegewezen krijgt want die fluit zelfs gehuurde spelers(Castillion) van Ajax terug als ze dreigen in scoringspositie te komen. Inderdaad, op zondag 29 april 2012 als FC Twente-Ajax op het programma staat, dan gaat het dak eraf in de ‘Grolsch Veste’. Of is dit een lullige woordspeling? Het past in ieder geval in deze absurde week.

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl