Waar Ajax vorig jaar nog met 2-2 gelijk speelde tegen NAC, werd er op zaterdagavond niks heel gelaten van de ploeg uit Breda. Moisander beleefde een droomdebuut, De Jong toonde zich een ware captain, Serero pakte zijn doelpuntje mee en Sana bevestigde nog maar eens dat hij zeer zeker geen eendagsvlieg is! De grootste winst van de avond, lag echter in de achterhoede. Eindelijk beschikt Ajax over een stabiel centrum.

Niet meer in de stress schieten wanneer er een lange bal richting het centrum gaat, niet meer bang zijn voor die 1 op 1 duels door het centrum, niet meer bang zijn bij een voorzet vanaf de flanken. Nee, met Moisander straalt de verdediging rust, stabiliteit en vertrouwen uit. Iets wat ook voor een keeper en de rest van het team heerlijk moet zijn. Moisander speelde gisteren mee, alsof hij er al jaren staat. Het doelpunt wat hij maakte, is dan ook een mooie bekroning op een heerlijk debuut. Natuurlijk is NAC thuis geen goede graadmeter, maar we hebben vorig seizoen (2-2) kunnen zien hoe het ook kan aflopen. Wat dat betreft zijn er toch wel de nodige dingen veranderd. Enig punt van kritiek, en dat blijft ik gewoon eindeloos herhalen, is het feit dat de gigant in spé, Mitchell Dijks, plaats moest maken voor Daley Blind. Laten we hopen dat Dijks is gespaard, met de zware uitwedstrijd tegen Heerenveen in het vooruitzicht. Dat zou de keus namelijk logisch maken. Blind is als linksback diverse keren door de mand gevallen, waar Dijks op die positie juist een stormachtige ontwikkeling doormaakt. De aanwezigheid van Dijks zou de verdediging in ieder geval wel afmaken en nog meer fundament geven.

Iets wat op het middenveld al aanwezig lijkt te zijn. Daar draaide het weer heerlijk en ook het steeds vaker 1x raken, is terug te zien in de wedstrijd. De Boer zal er op de trainingen ongetwijfeld eindeloos op hameren en dit seizoen lijkt het dan zijn vruchten te gaan afwerpen. Het doelpunt van Serero was wat dat betreft dan ook het hoogtepunt van de avond. Een aanval waarbij de bal drie keer in 1x gespeeld werd, Sana die vervolgens met een no-look-pass Serero vrij voor de keeper zet, die het vervolgens geheel in stijl weet af te ronden met een stiftbal. Genieten!! Het was zo’n avond dat het allemaal mee zat. Waar de critici de uitslag van vorige week tegen NEC nog wijdde aan de zwakte van de tegenstander, moeten ze gisteren toch wel gezien hebben dat het huidige Ajax ook op eigen kracht een aardig balletje kan raken.

Met de transfers van Vertonghen en Anita trokken de donkere wolken boven de Arena zich samen. De ene na de andere speler haakte af en het leedvermaak in de rest van het land begon al weer de boventoon te voeren. Er is voor 20 miljoen verkocht, 10 miljoen aan jaarsalarissen zijn van de lijst af en er is voor nog geen 4 miljoen euro ingekocht. Marc ‘netto’ Overmars doet zijn naam eer aan. Geduld is het sleutelwoord geweest gedurende deze transferperiode, waarvan het einde in zicht is. Een nieuw beleid en daar ook met z’n allen onder alle omstandigheden achter blijven staan. Hulde!

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, bij iedere Ajacied klinkt het bekend in de oren. Ook in dit geval gaat dat weer op. Waar Anita is vertrokken, lijken spelers als Schone en Serero opgestaan. Sana is binnen gehaald voor een paar ton, en niemand heeft het meer over die twee koekenbakkers van Heerenveen. Sana, een speler met gezonde ambities en die nu al door het Amsterdamse publiek in de harten is gesloten. Siem de Jong lijkt zich als captain steeds meer te laten gelden en het initiatief te nemen. Wanneer we daar af en toe zo’n heerlijke knal als de 5-0 bij krijgen, maakt het dat wel af natuurlijk.

Iets wat we niet kunnen zeggen van de invalbeurt van Sulejmani. Gezien zijn prijskaartje begon hij aan de warming-up met een staande ovatie, en ook zijn invalbeurt ging met luid applaus gepaard. Het aantal geslaagde acties was echter op één hand te tellen. Laten we het er gemakshalve maar op houden dat hij weer even moet wennen. Gezien de bezetting op de vleugels zou Ajax er niet onverstandig aan doen om Sulejmani deze transferperiode nog te verkopen, net als Van der Wiel trouwens. Die laatste heeft dan wel aangegeven misschien te gaan verlengen, maar of dat wijsheid is……….? Ajax doet er het beste aan om hem te verkopen, zodat Van Rhijn zijn positie kan overnemen. Met Van Rhijn, Alderweireld, Moisander en Dijks hebben we dan een stevig fundament om er een prachtig seizoen van te maken.

Ingezonden door Sander Berkx