De stift tegen AZ. De boogbal in de kruising tegen NAC. De penalty tegen Feyenoord. Een rake poging met rechts tegen Roda JC. En in de laatste Europa League-wedstrijd twee beslissende goals tegen Anderlecht. Het gaat weer goed met Miralem Suljemani. De Serviër scoorde in de laatste negen wedstrijden liefst acht keer voor Ajax en lullige goaltjes waren het niet.

,,Het grote verschil is dat ik nu een hele reeks wedstrijden achter elkaar speel”, zegt Sulejmani in het AD. ,,Dat geeft vertrouwen.”

Een dag nadat Sulejmani namens Ajax het laatste zetje heeft gegeven aan Anderlecht uit de Europa League, is het een drukte van jewelste op De Toekomst, het trainingscomplex tegenover de Arena. Het is talentendag en de topper tegen PSV staat op het programma. Dat nodigt uit.

De wissels uit het Europa League-duelmet Anderlecht doen positiespel op het veld, de basiskrachten trainen binnen. ‘Mickey’ Sulejmani schenkt een ieder zijn traditionele knipoog, al heeft hij niet best geslapen, zegt hij. ,,Als je zo laat gespeeld hebt, duurt het meestal wel even voordat je de slaap te pakken hebt.”

De Europese avond is amper achter de rug of de topper tegen PSV staat alweer op het programma. ,,Daar kijken we naar uit”,  zegt hij glimlachend. ,,We voelen ons goed, zijn leeg in ons hoofd en hebben vertrouwen gekregen door de zeges op Anderlecht. Iedereen weet dat voor ons maar één ding telt: winnen. Nee, dat geeft geen extra druk. Bij Ajax is dat normaal, al beseffen we wel dat dit de laatste kans is.”

De duurste aankoop in de geschiedenis van Ajax is eindelijk bezig zijn belofte in te lossen. Ajax had in 2008 bijna achttien miljoen euro voor Miralem Sulejmani die bij Heerenveen naam en faam had gemaakt. De overgang naar Amsterdam was echter groot. Hij zwierf in het elftal van plek naar plek, belandde tussen bank en basis en bivakkeerde ook geregeld in de lappenmand. Het miljoenenprijskaartje hing als een juk op de schouders.

,,Achteraf gezien was de druk misschien te groot,” weet de aanvaller, die nog altijd maar net 22 jaar is. ,,Ik was natuurlijk nog wel erg jong, maar kon nooit een groot aantal wedstrijden achter elkaar spelen. Dat heeft een voetballer nodig. Wat dat betreft voel ik me wel bevrijd.” Frank de Boer schenkt duidelijkheid. ,,We zijn met Mickey bezig en het gaat goed,” zegt de trainer van Ajax.

,,Voorheen viel hij naarmate de wedstrijd vorderde, en vooral in de tweede helft, terug in zijn spel. Dat is ook een kwestie van krachten verdelen. Het duel met VVV hebben we nog eens bekeken. Wat we wel en niet willen zien: niet dat hij al in de positie staat, maar dat hij juist in de positie moet komen door zijn snelheid. Hij wordt steeds fitter, doordat hij meer speelt. Tegen Anderlecht vertrok hij precies op het juiste moment en dan is hij niet te houden. Ik zou geen back tegen hem willen zijn.”

Onder De Boer is Sulejmani onomstreden, is hij zelfs de eerst aangewezen specialist voor penalty’s. ,,Mickey is op jonge leeftijd naar Ajax gekomen, had status en een behoorlijk prijskaartje. Hij is aan zichzelf gaan werken, is fysiek sterker geworden. Het kwartje bij hem is gevallen.”

Bron: AD                     Foto: Afdb.nl – Oscar