© Proshots

Kaj Sierhuis, geboren in Athene op 27 april 1998, heeft maar één doel: een vaste waarde bij Ajax 1 worden. Maar gaat hem dit ook lukken? Met alleen Huntelaar en Dolberg nog voor hem, zal hij meer kansen gaan krijgen aankomend seizoen, mede omdat Ajax zijn sta-in-de-weg Cassierra verhuurde aan FC Groningen. Het was een jaar om nooit te vergeten voor Kaj: een zware blessure, kampioen worden met Jong Ajax, twee keer uitermate beslissend zijn, meetrainen met het eerste, meegaan op trainingskamp met het eerste en zelfs op een haar na je debuut maken voor het eerste. Het was een bewogen seizoen voor de 20-jarige spits, een bewogen seizoen waar hij veel hoop en motivatie uit kan halen.

Bewogen jaar

Blessureleed
In maart 2017 raakte Kaj Sierhuis zwaar geblesseerd aan zijn knie. Tegen Feyenoord O19 gebeurde het, hij overstrekte zijn knie en voelde dat het mis was. Na onderzoek bleek dat hij een scheurtje had opgelopen aan de buitenmeniscus. Tot september speelde hij geen wedstrijden en had hij het naar eigen zeggen zwaar: “Het was een zwaar proces, vooral omdat je er helemaal alleen voor staat. Ik overstrekte mijn knie tegen Feyenoord, er bleek een scheurtje te zitten in mijn buitenmeniscus. Bovendien bleef mijn knie heel dik, dat was het grootste probleem. De pijn werd minder alleen de knie bleef nog dik, gelukkig ziet hij er nu beter uit.” vertelde hij aan Ajax.nl. 

Jong Ajax
25 november 2016 was de dag dat het grote werk begon, de dag dat Kaj Sierhuis zijn debuut mocht maken in het betaalde voetbal. Thuis tegen Telstar (2-1) mocht de toen pas 18-jarige Sierhuis onder Marcel Keizer zijn eerste twaalf minuten maken. Na meerdere invalbeurten en een aantal optredens voor de O19 in de Youth League, lijkt Sierhuis zich steeds meer en beter te ontwikkelen op weg naar zijn plek in het eerste elftal. Na zijn blessure werd Sierhuis belangrijk voor Jong, met veertien doelpunten, waaronder twee belangrijke treffers in de slotfase van de competitie tegen FC Volendam en in de kampioenswedstrijd tegen MVV. Met de titel op zak geniet hij nu ongetwijfeld van zijn vakantie. Want na de vakantie zal hij aan de bak moeten om zijn droom waar te maken.

Imponeren
Wat opvalt als je naar Kaj Sierhuis kijkt, is dat hij een typische nummer negen is: sterk aan de bal, hier en daar behendig maar vooral dodelijk in de zestien. Naast dat hij het net regelmatig weet te vinden, is hij ook nog eens atletisch sterk en staat hij fysiek zijn mannetje. Sierhuis heeft niet alleen scorend vermogen, maar maakt ook geregeld wereldgoals. Zo scoorde hij onderandere voor Ajax O19 tegen Legia Warschau O19 een onwijs mooi doelpunt. Op veertien meter afstand van het doel pegelt hij de bal rechts in de bovenhoek. Zeker niet te vergeten is het doelpunt dat veel Ajacieden nog op hun netvlies zullen hebben staan, de omhaal tegen Breidablik:

Twijfels
Toch zijn er nog een aantal supporters die twijfelen of Sierhuis goed genoeg is of gaat worden om een vaste plek te krijgen in het elftal van Ten Hag. Onderstaande volgers van @Ajax1nl geven hun mening over de doelpuntenmachine:

Weg naar de top
Sierhuis kwam in september 2017 terug van een zware blessure. Maar, zo vastberaden als hij is, vocht hij zich terug en kon hij aan Michael Reiziger en Erik ten Hag laten zien dat zij bijna niet om de spits heen konden. Mede door de indrukwekkende terugkeer mocht Sierhuis een aantal keer proeven van het eerste. Zo traint hij al regelmatig mee, mocht hij mee op trainingskamp naar Portugal en maakte hij op een haar na zijn debuut voor het eerste. Uit in Groningen stond hij klaar om de Eredivisie te laten zien wie Kaj Sierhuis is, met een gelijke stand op het bord kreeg hij een doel mee: scoren. De winnende maken en zorgen dat de broodnodige punten mee gingen naar Amsterdam. Ware het niet dat Joël Veltman roet in het eten gooide. De aanvoerder kreeg een rode kaart en zette daarmee onbedoeld een streep door het debuut van Sierhuis, hij moet dus nog even geduld hebben.

Voorlopig moet hij het nog even doen met zijn officieuze debuut, dat hij op trainingskamp maakte tegen MSV Duisburg. Dertig minuten die hij zal koesteren om door te gaan en te blijven vechten voor zijn doel: een vaste plek in het eerste.

Verwachtingen

Ontwikkeling
De ontwikkeling van Sierhuis heeft ondanks een lange periode van blessureleed een stijgende lijn te pakken. Zijn scorend vermogen in de zestien is net zo dodelijk als Klaas-Jan Huntelaar in zijn beste jaren. Mocht hij blessurevrij blijven de komende tijd dan zal hij zijn debuut aankomend jaar gaan maken. Het wegvallen van eventueel Huntelaar of Dolberg zou kunnen betekenen dat hij aan zal sluiten bij het eerste, mits Overmars geen gekke dingen uit zal halen. Het verhuren van Cassierra is voor Sierhuis goed nieuws, waar de Colombiaan bij Jong nog wel eens een sta-in-de-weg kon zijn, heeft Sierhuis nu op het oog zijn plek terug in de spits bij Jong Ajax. Aankomend seizoen zal dus hét jaar voor Kaj Sierhuis moeten worden. Zich blijven ontwikkelen en zich blijven laten zien tot het seizoen erop Huntelaar en Dolberg waarschijnlijk zullen vertrekken. Geduld is dus een schone zaak voor de 20-jarige sympathieke goaltjesdief. Het staat natuurlijk in de sterren hoe het seizoen gaat verlopen, wat Overmars gaat doen maar vooral wat Sierhuis zelf gaat doen. Een verwachting uitstippelen is lastig, in eerste instantie lijkt het erop dat Sierhuis wel eens een prima jaar tegemoet zal gaan, de toekomst zal het uitwijzen.

(Videocredits: @yayaajax)