© Proshots

Het afgelopen seizoen is vanuit Amsterdams oogpunt op zijn minst teleurstellend te noemen. Vroegtijdige uitschakeling in Europa, snel uit het bekertoernooi, weer geen kampioenschap, de perikelen rondom de trainerswisselingen en vanzelfsprekend het drama rondom Abdelhak Nouri. Echter, waar teleurstellingen zijn, zijn ook vaak lichtpuntjes. Eén van die lichtpuntjes is zeker het aantrekken van de Argentijnse linksback Nicolás Tagliafico geweest. Daarnaast is het spel van de felle Argentijn ook veelbelovend geweest tijdens zijn eerste half jaar in de Johan Cruijff ArenA. Een korte samenvatting van de eerste maanden van een van de weinige Ajacieden die persoonlijk wél op een goed seizoen kan terugkijken.

Leiderschap

Als echte leider kwam de Argentijnse back binnen in Amsterdam. De vleugelverdediger had net met zijn Independiente de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, gewonnen. Als aanvoerder mocht Tagliafico de beker omhoog tillen en daarmee was het gelijk het perfecte moment voor de Argentijn om weer de stap naar Europa te maken. Een verhuurperiode in het seizoen 2012-2013 bij Real Murcia, waar de linksback 28 wedstrijden in actie kwam, kreeg toentertijd geen vervolg. Met 4 miljoen euro leek het eerst nog maar afwachten hoe de Argentijn zou renderen bij zijn tweede poging in Europa. Het debuut in de Klassieker was daarom direct een echte testcase voor Tagliafico. Met gemak leek hij de klus te klaren, de passie die de verdediger in de duels legt, werd direct zichtbaar en mondde uit in de beloning door de verkiezing van man of the match. Het zegt natuurlijk veel over het niveau van de Eredivisie, maar ook in Argentinië bleef de goede vorm van de linksback van Ajax niet onopgemerkt. Binnen no time had Tagliafico de uitnodiging voor de nationale ploeg te pakken. The sky is the limit zo lijkt het voor de Argentijn, al geeft hij zelf aan tijdens een interview met het AD dat hijzelf de geleidelijke weg prefereert en niet direct de top wilt bestormen.

Het nieuwe seizoen

Hoewel de Argentijn pas zes maanden in Amsterdam is en zelf aangeeft de geleidelijke weg te kiezen, is het toch de vraag hoe de toekomst van Tagliafico er uit zal zien. Tagliafico had een basisplaats op het WK, maar Ajax zal er erg blij mee zijn dat Argentinië vroegtijdig werd uitgeschakeld. Dat zorgt ervoor dat de kans op kapers op de kust een stuk kleiner is. Het blijft natuurlijk ook nog de vraag hoe de Argentijn hier zelf tegenover staat. Het feit dat Tagliafico tijdens het interview tegen het AD duidelijk heeft gemaakt dat hij hier zijn Engels wil verbeteren en mogelijk ook nog Nederlandse lessen gaat nemen, geeft de Ajacied moed. Want waar enkele Ajacieden zo goed als zeker de Amsterdamse deur achter zich dicht gaan trekken, kan Ajax de passie en strijd van de Argentijn eigenlijk nu al niet meer missen. En dat is al een compliment op zich.