Hoewel dit allemaal wel pijn doet en niet in het belang van Ajax is, is het wel goed dat het dan maar allemaal een keer moet gebeuren. Het duurt bestuurlijk al veel te lang, te veel zakelijk inzicht (ahum denk je ook hierbij, gegeven het financiële debacle van de afgelopen 15 jaar) en te weinig voetbal inzicht en management.

Uri Coronel is een topper, maar heeft dit allemaal met zijn collega bestuur- en RvC leden over zichzelf afgeroepen. Een club als Ajax heeft een stevig voetbaltechnisch management nodig. Een technisch directeur welke verantwoordelijk is voor alles rondom de essentie van de club: topvoetbal. Dat de RvC als een domme weeffout niet voor een sterke directeur heeft gekozen na het rapport Coronel, komt dus nu via Johan als een boemerang terug. Een goede algemeen directeur, een sterke technisch directeur en een commercieel manager en een financieel manager gewoon in de staf. Nergens voor nodig om die ook in de directie te hebben.

Bij de herstart na het rapport Coronel voldeden zowel Van Basten als Van den Boog niet aan de genoemde profielen uit het rapport, dus had men toen al wijzer moeten zijn. Dat Van den Boog ooit in de jeugd van Ajax heeft gespeeld en daarna zijn “carrière” bij SC Amersfoort voortzette, is nu niet echt gelijk aan “een ervaren bestuurder met een bewezen voetbalachtergrond”. Van Basten had nul ervaring als trainer, dus voldeed ook al niet aan het gewenste profiel.

Als we het niet voetbaltechnisch gedeelte pakken, is deze directie nog niet zo slecht. Er is focus op de financiën, er is goed opgeschoond in de selectie, de focus is weer op voetbal en eigen jeugd, er wordt winst gemaakt, er worden geen domme miljoenen aankopen meer gedaan etc. Het is alleen heel erg jammer (vooral voor de directieleden zelf) dat het ego van Van den Boog en deels ook Van der Aat door de heren zelf niet in bedwang kon worden gehouden en dat zij dachten ook op voetbaltechnisch en voetbal management gebied iets te kunnen brengen. Jammer, daar is het allemaal voor ze mis gegaan. Jol kreeg te veel vrijheid (verblind door het resultaat van vorig seizoen), te veel domme breedte aankopen (door niemand anders gesteund dan Jol en met goedkeuring van Van den Boog en achteraf kreeg Van der Zee de schuld natuurlijk).

Cruijff is Cruijff, top op voetbalgebied, maar een naïeve “manager” op andere vlakken en behept met een weinig contextueel sociale gevoeligheid hoe je met mensen omgaat. Maar dat weet iedereen. Als je elkaar dan wel kunt vinden in een plan, dan moet je elkaar ook kunnen vinden in de weg er naartoe. Dat is waar de ego’s op gingen spelen en deels ook de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Johan had ook beter moeten weten en de directie had iets soepeler moeten zijn en net als Johan in ego in moeten leveren. Nu tranen met tuiten huilen om Blind is gewoonweg hypocriet. Blind heeft al jaren bewezen geen ballen te hebben en is als een seizoen of 4 als speelbal tussen functies heen en weer getrapt. De Ajax directie zag het zelf ook niet zitten met Blind, maar nu gebruiken ze hem als wapen naar Cruijff.

Coronel heeft mij nu wel erg teleurgesteld. Dat er achteraf met modder moest worden gegooid om de directie “over het RvC graf” heen te beschermen en Cruijff te beschadigen is echt beneden peil voor iemand met de status van Coronel. Dat Johan een aantal van deze dingen heeft gezegd, dat zou me niks verbazen, zoveel nieuws is het allemaal niet en zijn mening was al bekend. Maar dat Coronel zich zo zou verlagen, is treurig en daar heeft hij niemand en zeker Ajax niet mee geholpen.

Door: Margammor