Naast de enorme stromen met transfergeruchten is de zomerstop ook een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen seizoen (en stiekem ook al een beetje vooruit te kijken). Ajax1.nl bezocht afgelopen seizoen alle wedstrijden van Jong Ajax en geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Was het afgelopen seizoen een succes?
Mwuah, Jong Ajax kon het voorgaande seizoen, waarin de Jupiler League werd gewonnen, natuurlijk vrijwel niet overtreffen. Een heel groot deel van dat kampioensteam vertrok bij de club. Daarom begon Reiziger het seizoen met een enorm jong elftal, met vooral speler die net uit de A-jeugd kwamen of eigenlijk daar nog speelden.

Dat bleek ook uit de wisselende resultaten dit seizoen. Zo werd er met slecht spel verloren van Jong FC Utrecht (4-3) en Cambuur (0-6), maar werd er ook goed gespeeld tegen sterke tegenstanders, waaronder FC Twente (2-5) Sparta (2-0). Al met al, was het wat betreft resultaten enorm wisselend.

Reiziger heeft dit seizoen meerdere malen benadrukt dat deze resultaten niet het belangrijkste zijn. Dit was namelijk vooral wie (en vooral hoeveel spelers) er via Jong Ajax doorstroomden naar het eerste. Lang, de Wit, Ekkelenkamp zijn eigenlijk de drie namen die het meest hiervoor in aanmerking komen. Enorm veel spelers zijn dit niet, maar dat zegt zegt wel heel veel over het niveau van het eerste.

Welke spelers vielen op in positieve zin?
Lassina Traoré kwam pas in de winterstop, maar heeft toch met acht doelpunten in veertien wedstrijden een enorm goede indruk achter gelaten. Naast dit hoge rendement maakte hij goed gebruik van zijn sterke lichaam en voetbalde hij goed mee. Hij is wat mij betreft de absolute verassing van afgelopen seizoen.

Ook de tweede speler die hierbij genoemd moet worden viel pas later in het seizoen op: Sergino Dest. De snelle rechtsback speelde uiteindelijk 17 wedstrijden. Dest is een enorm technische aanvallende speler en maakte een goede indruk aan de rechterkant in de verdediging. Hij heeft absoluut de kwaliteiten om te slagen als rechtsback bij Ajax.

Tot slot moet ook Jurrien Timber genoemd worden. De jonge vleugelverdediger speelde afgelopen seizoen vooral voor de O19, maar mocht (mede doordat Bakker minder speelde met het oog op zijn transfer naar PSG) regelmatig ook starten bij het team van Reiziger. Dit deed hij niet onverdienstelijk en uiteindelijk speelde hij elf wedstrijden mee.

Welke spelers vielen tegen?
Toch, vooral vanwege de hogere verwachtingen, viel de stempel die Vaclav Cerny op het spel kon zetten, tegen. Je ziet zijn enthousiasme, hoe hij af en toe goed naar binnen komt en ook zeker af en toe belangrijk is met doelpunten en assists. Maar ook is hij (te veel) wedstrijden heel erg afwezig, waarbij natuurlijk gezegd moet worden dat hij terugkomt van een vervelende blessure, maar alsnog viel de stempel die hij op het spel kon zetten erg tegen. Daarom ben ik ook benieuwd of hij volgend seizoen toch weer van zich gaat laten horen, bij bijvoorbeeld een andere eredivisieclub.

Tweede naam, die zeker tegen viel, is doelman Dominik Kotarski. Hij heeft afgelopen seizoen te veel cruciale fouten gemaakt en moet vrezen voor zijn plek onder de lat. Niet voor niets heeft Ajax doorgeschakeld en Kjell Scherpen gecontracteerd.

Verwachting voor komend seizoen?
De groep heeft wat meer ervaring en de verwachtingen zullen toenemen. Spelers als Kühn en Botman hebben ondertussen een heel seizoen achter de rug en moeten in het tweede jaar in de Keuken Kampioen Divisie weer een hoger niveau laten zien. Daarnaast zullen de resultaten ook verbeteren als Traoré een heel seizoen in de spits rondloopt.

Bij O19 zit ook weer enorm veel talent, maar het is afwachten in hoeverre zij al minuten gaan maken bij Jong Ajax, maar ook qua talent zit het daar goed. Voor komend seizoen, met een nieuwe trainer, is een hogere eindpositie (top 5) op de ranglijst zeker niet gek.

Deze 5 spelers vielen op bij Jong Ajax