Ze is mooi, slim en heeft boven alles veel verstand van het voetbalspelletje. Als fan van Ajax heeft Vivian een duidelijke mening over hoe het zou moeten bij de Amsterdammers. Ze is in onze ogen het levende bewijs dat ook vrouwelijke fans meer verstand kunnen hebben van voetbal dan oud-profs. We zijn dan ook blij dat ze haar heldere licht over Ajax wil laten schijnen voor ons af en toe. Vandaag deelt ze haar mening over de Ledenvergadering van gisteravond.

Vaarwel Ajax

Ik hoor het je zeggen, Michael. Maar tegelijkertijd begrijp ik niet wat je bedoelt. Hoe kan iets leidend blijven als er onomstotelijk bewezen is dat het nooit leidend is geweest? Hoezo zou dat plan nu ineens wel leidend zijn terwijl men juist het enige lid van het Technische Hart dat daadwerkelijk het plan volgde ontslagen heeft?

Wat betekent jullie geliefde holle kreet “het plan Cruijff blijft leidend” dan nog? Betekent het dat de overige leden van het Technische Hart doorgaan met hetgeen ze deden? Of beter gezegd; niet deden? Betekent het dat we Marc laten doorgaan met miljoenen over de brug gooien aan middelmatige rotzooi waar we geen steek mee verder komen, in plaats van daadwerkelijk Ajaxwaardige versterkingen aantrekken, die onze club naar een hoger plan tillen? Mag hij lekker onzin blijven verkondigen dat we zogenaamd volgens het plan geen betere aankopen kunnen of mogen doen om zo zijn eigen falen te blijven verbloemen?

Of bedoel je dat Dennis mag doorgaan met stilzwijgend toestaan, dat Frank ons Ajax laat spelen in een afgrijselijk saai betonvoetbal waar elke intuïtiviteit, creativiteit, gogme en Ajaxziel uitgestompt is?

Is dat jouw idee van hoe Ajax zou moeten zijn, Michael? Mag ik je wat vragen? Als je in het stadion zit, geniet je dan nog?

Ik niet meer, Michael. Al heel lang niet meer. Die kampioenschappen kunnen het allang niet meer verbloemen. Niet voor een echte Ajacied. Een echte Ajacied paai je niet met een kampioenschap. Die paai je met voetbal. Voetbal dat bij Ajax hoort. Voetbal vol bravoure. De echte Ajacied is een purist. Een idealist. Een kampioenschap is slechts een bonus.

De echte Ajacied geniet bij dit Ajax enkel nog van jochies als Tete, Bazoer, Riedewald en van de Beek. Jochies die zich meteen al staande houden in grote wedstrijden en zelfs doorstoten tot het grote Oranje. Jochies, die het verdienen om bij de hand te worden genomen door Ajax-waardige ervaren krachten, die hen op details verder helpen om zo uit te groeien tot de toppers die we allemaal in hen zien. Jochies, die fouten moeten mogen maken, wetende dat er iemand staat die hun fout zal corrigeren. Maar in plaats daarvan moeten ze noodgedwongen de dragende kracht zijn.

Heb je ooit de moeite gedaan om naar onze ruwe diamanten te luisteren, Michael? Als je dat gedaan had, dan had je ze horen vertellen dat ze juist door Jonk’s nieuwe aanpak zoveel sterker zijn geworden. Die aanpak, die hen gevormd heeft, hebben jullie in de knop gebroken. Jullie hebben onze levensader doorgekapt met een botte bijl. Jullie hebben de rups vertrapt voordat ze de kans had om een vlinder te worden.

Maar weet je, Michael, dat vind ik nog niet het ergste. Wat ik jullie het meeste kwalijk neem, is dat jullie mijn prachtige club hebben veranderd in een club waar ik me voor schaam. Ik schaam me diep, dat MIJN club zo omgaat met haar grootste held. Een held, die mijn club op de kaart heeft gezet. Een held, waar we onze grootste successen aan te danken hebben. Een held, die ondanks zijn leeftijd en ernstige ziekte nog steeds keihard vecht voor onze club. Waar ieder ander mens in zijn situatie al zijn energie zou stoppen in zijn eigen gevechten wil Johan zich nog steeds zich inzetten voor zijn Ajax. En niet alleen voor Ajax, maar voor het gehele Nederlandse voetbal.

Voetbal, ja, want daar gaat het Johan om. Altijd. In tegenstelling tot al die zelfbenoemde ereleden als Coronel, van Os, van Eijden etcetera die er enkel zitten voor zichzelf. De plucheplakkers kunnen weer lachen. Maar, Michael, de echte Ajacied huilt. Die huilt omdat mensen als jij voor ons hebben bepaald dat onze held niet meer bij ons hoort. Jullie hebben hem bruut bij ons weggerukt en hebben het lef om ons proberen te paaien met loze kreten in zijn naam.

Michael, doe me een lol en stop met liegen. We zijn niet blind en we zijn ook niet dom. Behandel ons niet als onnozele schapen, die alles slikken zolang Cruijff er maar in vermeld wordt. Daar prikken we echt wel doorheen. Dus alsjeblieft stop met het verkondigen van die onzin dat jullie “het plan Cruijff” blijven volgen, want dat doen jullie niet. Sterker nog; dat hebben jullie nooit gedaan en dat zullen jullie ook nooit doen zolang al die zelfbenoemde ereleden op dat pluche kronkelen. Dus hou zijn naam uit jullie mond. Die weg die jullie nu voor ons bepaald hebben is er een zonder Cruijff. Jullie verdienen zijn energie helemaal niet meer. Mijn club is mijn club niet meer. Ze is haar ziel verloren.

Vaarwel, Ajax. Rust zacht. Je was een ware schoonheid.