© Proshots

Bij Ajax was Tete min of meer klaar. De rechtsback zat meer op de bank dan dat hij minuten maakte. Bij de Amsterdammers had hij nog een contract tot 2018, maar een verlenging zat er niet in. Tete had moeite met zijn reserverol, zag geen toekomst meer in Amsterdam en trok op 21-jarige leeftijd naar Lyon. Telesport sprak met de rechtsback die zijn eerste seizoen in Frankrijk erop heeft zitten.

“Het gaat goed met me, ik kan wel zeggen dat ik mijn plekje gevonden heb in Frankrijk. Mijn mindset is sinds mijn vertrek uit Nederland compleet veranderd. Ik geniet weer met mijn familie en ben best tevreden over mijn eerste seizoen. Vooral omdat ik al vanaf september geen moment pijnvrij ben geweest, wekelijks met pijnstillers speelde en toch nog tot 31 wedstrijden ben gekomen. Waarvan 22 in de Ligue 1. Vorige week ben ik eindelijk geopereerd aan mijn meniscus, dat was echt een opluchting. Daarvoor kon ik soms niet eens uit de auto stappen van de pijn.”

Na zijn operatie moest Tete thuis toekijken hoe zijn teamgenoten een directe plaatsing voor de Champions League in gevaar brachten. Door een 3-2 nederlaag bij Strasbourg en een late overwinning van concurrent AS Monaco heeft zijn ploeg nu twee punten minder dan Monaco met nog één wedstrijd te spelen. “Dat was geen tikkie, maar een tik”, erkent Tete. “Heel frustrerend, maar er is nog een kansje. Monaco heeft een puntje meer. Ik wil komend seizoen graag de Champions League in, dat is een van mijn doelen. Hoewel honderd procent fit worden voor mij nu het belangrijkste is voor komend seizoen. En natuurlijk weer mooie dingen meemaken met Oranje, want we moeten ons kwalificeren voor het EK, hè.”

De overstap naar Lyon zou volgens verschillende media te vroeg zijn. Toch voelt de negenvoudig international vertrouwen van de club. “De mensen zijn warm. Wel is er nog steeds een taalbarrière, maar dat komt wel goed. We zijn open naar elkaar en dat had ik ook wel nodig na Ajax. Daar was het toch wat kouder. Mijn situatie was daar ook anders. Ik ben niet op een topmanier weggegaan en dat geeft een zure smaak. Dat had ik liever anders gezien, want ik ben een jongen van de club en een Amsterdammer. Ik kijk nog steeds iedere wedstrijd en support ze sowieso. Maar het is niet anders. Ik ben Ajax alleen maar dankbaar voor alles. Ik heb daar een mooie ontwikkeling doorgemaakt, speelde in een mooi stadion en heb vanuit Ajax de stap mogen maken naar een andere club. Nu volg ik ze vooral voor jongens als Matthijs de Ligt en Justin Kluivert.”