Het gevecht tussen de leiding van Ajax en Johan Cruijff lijkt een met de dag groter wordende mediastrijd. Nadat Cruijff vorig jaar via zijn column in De Telegraaf de aanval op het bestuur en directie opende en diezelfde krant dat rechtstreeks op algemeen directeur Rik van den Boog deed, lijkt het er steeds meer op dat de Amsterdamse club zich nu schuldig maakt aan het op slinkse wijze beïnvloeden van het publiek.

Onlangs schakelde Ajax het gerenommeerde én dubieuze communicatie- en strategiebureau Burson-Marsteller in. Niet veel later verscheen er in het NRC een bericht dat de groep-Cruijff in een gesprek met Ajax heeft aangegeven dat onder meer assistent-trainer Danny Blind moest ‘oprotten’. Cruijff en co ontkennen dergelijk woordgebruik.

Op het moment dat de Ajax-leiding de berichten lekte dat Blind in de plannen van de Cruijff op een vervelende wijze zou moeten vertrekken, wist de club dat dit veel supporters zou aanspreken. Blind is ongekend populair bij de aanhang. Dat bleek onder meer in het rampseizoen 2005/06 toen Blind als hoofdtrainer de onvoorwaardelijke steun van de fans kreeg. Ook in zijn vete met Martin Jol dit seizoen, koos het grootste deel de kant van de Zeeuwse assistent-trainer.

Diezelfde supporters worden vertegenwoordigd door Daniël Dekker, die echter zelden zegt wat het grootste deel van de fans denken. Vanmiddag verkondigde hij dat de fans ‘diep geschokt’ zijn door acties van Johan Cruijff, terwijl de meeste Ajacieden juist een voorstander zijn van de (harde) aanpak van de legendarische nummer veertien.

Dekker is van de Supportersvereniging Ajax, een orgaan van de club zelf. Deze fanclub organiseert onder meer leuke dagen voor voornamelijk jonge aanhangers van de Achterhoek tot Zeeuws-Vlaanderen, maar is zelden op kritiek te betrappen. Zéker niet op de Ajax-leiding.

Gisteravond kondigden voorzitter Uri Coronel en de raad van commissarissen hun vertrek aan bij Ajax. Nadat Coronel had aangegeven dit in het belang van de club te doen, kwam hij met vermeende notulen van de gesprekken met Cruijff en zijn volgers op de proppen. Bewijs voor ontoelaatbaar woordgebruik van Cruijff of zijn volgers in telefoon-, mail- of rechtstreeks contact is echter (voorlopig) nog niet gepubliceerd.

Yves Gijrath, uitgever en eigenaar van de Amsterdamse Miljonair Fair, kwam vandaag in het nieuws doordat hij – in BNR Nieuwsradio, EénVandaag én De Wereld Draait Door – zei te citeren uit de notulen. Het feit dat Gijrath in 2009 een poging deed om The Entertainment Group (TEG) van voormalig aandeelhouder Van den Boog – nog altijd aan de leiding bij Ajax – over te nemen, zet tot denken aan.

Diezelfde Van den Boog voelt zich gekrenkt na de openlijke kritiek van Cruijff via De Telegraaf en de campagne van dezelfde krant het afgelopen jaar in de berichtgeving rondom het faillissement van TEG.

Of de waarheid in al deze zaken ooit naar boven komt, is nog maar de vraag. Duidelijk is beide kampen zich schuldig hebben gemaakt en maken aan het bespelen van het publiek door middel van de pers. Dat er media zijn die zich hier voor lenen, is misschien nog wel het schadelijkst.

Bron: AD
Foto: afdb – Oscar