© Proshots

Bondscoach van Oranje onder 17 Kees van Wonderen hoopt dat Justin Kluivert zich de komende weken van zijn beste kant laat zien. “Dat hij nu al bij het eerste is gehaald, moet Justin als een signaal van bovenaf zien. De leiding van Ajax ziet het in hem zitten en hij moet blij zijn met wat hij nu al allemaal kan meemaken”, zo vertelt hij aan Metro.

Van Wonderen nam Kluivert vorig jaar mei mee naar het EK onder 17 in Azerbeidzjan. “Justin is een rasvoetballer, een echte liefhebber van het spelletje en technisch is hij heel vaardig, kortom een zeer getalenteerde speler. Maar hij was toen nog wel echt een ’jochie’. Nog niet helemaal lichamelijk ontwikkeld. Dat hij nu bij Jong Ajax speelt en mee mocht op trainingskamp met de selectie is goed voor zijn ontwikkeling. Daar wordt hij sneller volwassen van.”

Hij noemt het een voordeel dat Kluivert op meerdere posities inzetbaar is. “Hij speelt heel vaak vanaf links, maar ook van rechts is hij gevaarlijk. Bovendien kan hij net als zijn vader ook centraal in de spits spelen en op tien. Dat soort spelers zijn ideaal voor een coach. Je kan van de tegenstander laten afhangen waar je hem opstelt, want hij kan voorin op alle posities uit de voeten.”

Over de vraag of Kluivert net zo goed kan worden als zijn vader kan Van Wonderen niets zeggen. “Justin heeft er de aanleg en de potentie voor, maar om het hoogste niveau te halen, moet alles kloppen. Het gaat erom dat spelers ieder jaar een stapje maken en dat ze er alles voor overhebben om de wereldtop te halen. Dat moet nog blijken. Maar Justin is echt een goeie jongen. Bij mij was hij een tijdje niet altijd een zekerheidje bij Onder 17 en soms selecteerde ik hem niet. Maar als ik hem dan belde omdat er iemand geblesseerd was afgevallen, zei hij altijd: ‘Natuurlijk trainer, ik kom er meteen aan.’ Het is een heel pure, oprechte jongen.”