© Proshots

In de rubriek ‘Historie Op Deze Dag’ blikken we bij Ajax1.nl terug op leuke, belangrijke en interessante Ajax-momenten uit de historie. Met vandaag: 14 augustus 1996, de dag waarop de huidige thuishaven van Ajax, de Amsterdam ArenA, officieel werd geopend.

Vandaag viert de ArenA haar 20-jarig jubileum. In deze 20 jaar speelde Ajax 520 officiële wedstrijden in het grootste voetbalstadion van Nederland en hiervan wisten de Ajacieden er 344 winnend af te sluiten. In 89 gevallen stond er na het eindsignaal een gelijkspel op het scorebord en het minst vaak werd er verloren: 87 keer.

De Amsterdam ArenA werd op 14 augustus 1996 geopend door toenmalig Koningin Beatrix. Zangeres Trijntje Oosterhuis bracht de hymne ‘De Zee’ ten gehore, die ze speciaal voor deze gelegenheid had geschreven. Na de opening speelde Ajax haar eerste wedstrijd in het nieuwe stadion: de vriendschappelijke wedstrijd tegen AC Milan, die de Amsterdammers met 0-3 verloren.

Vier dagen later werd de eerste officiële wedstrijd in de ArenA gespeeld. Sinds deze dag wordt het duel om de Johan Cruijff Schaal gespeeld in Ajax’ nieuwe onderkomen. Deze wedstrijd werd op 18 augustus afgewerkt tussen landskampioen Ajax en bekerwinnaar PSV. Helaas voor Ajax, verloren de Amsterdammers – wederom met 3-0 – van PSV.

Op 21 augustus van hetzelfde jaartal speelde Ajax haar eerste eredivisiewedstrijd in de ArenA. Ajax trad aan tegen NAC Breda en middenvelder Kiki Musampa maakte in de 81e minuut het eerste Ajax-doelpunt in het nieuwe stadion. Ajax won met 1-0.

In de Amsterdam ArenA werden er vele mooie wedstrijden afgewerkt, met natuurlijk niet te vergeten de kampioenswedstrijd tussen Ajax en FC Twente in 2011, die Ajax met 3-1 won en zodoende na lang wachten eindelijk de felbegeerde derde ster op het shirt kreeg. Op 26 november 2013 gooide Ajax hoge ogen door met 2-1 van grootmacht FC Barcelona te winnen in de groepsfase van de UEFA Champions League. Op 15 mei 2013 werd de finale van de UEFA Europa League gespeeld in de ArenA, die ging tussen het Portugese Benfica en het Engelse Chelsea. Chelsea won na verlenging met 1-2.

Buiten de voetbalactiviteiten van Ajax, het Nederlands Elftal en de deelnemers van de Johan Cruijff Schaal, worden er sinds 1996 ook veel concerten gegeven in de Amsterdamse voetbaltempel. Zo kwamen in september van dit jaartal Tina Turner en Michael Jackson naar de ArenA voor hun concertreeks. Daarnaast is de ArenA sinds een aantal jaren de vaste thuishaven van de concerten van De Toppers In Concert en het dancefestival Sensation.