In de nieuwe rubriek ‘Historie Op Deze Dag’ blikken we bij Ajax1.nl terug op leuke, belangrijke en interessante Ajax-momenten uit de historie. Met vandaag: 17 juli 2015, de dag waarop Ajax in de eigen Amsterdam ArenA een oefenwedstrijd speelde tegen het Duitse VFL Wolfsburg.

Het oefenduel diende ter serieuze voorbereiding op het seizoen 2015-2016, met voornamelijk de derde voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien in het vooruitzicht. Ajax wilde zich in de voorbereiding meten aan Champions League-waardige tegenstanders en naast Wolfsburg trof het ook onder andere het Griekse Panathinaikos en het Franse Saint-Étienne.

De ploeg van voormalig trainer Frank de Boer speelde een energieke wedstrijd. De openingsfase was echter voor de bezoekers, maar Ajax vocht zit terug in de wedstrijd en zette haar tegenstander vroeg onder druk. Het met vlagen goede voetbal van de thuisploeg resulteerde tot kansen voor onder andere Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer. Beide ploegen gingen uiteindelijk rusten met 0-0.

Na rust begon Ajax ongewijzigd aan de tweede helft, terwijl Wolfsburg de wedstrijd hervatte met zeven nieuwe spelers. Wolfsburg was in de eerste fase van de tweede helft behoorlijk gevaarlijk in de persoon van Ivan Perišić, maar tussen de diverse schoten van de Kroaat door kreeg ook El Ghazi een grote kans op de openingstreffer, die zijn schot gekeerd zag worden door reservedoelman Koen Casteels.

Na ongeveer een uur spelen was het Ajax die de ban brak. Na een goede pass van invaller Queensy Menig werd Mitchell Dijks goed weggestuurd die met een voorzet op maat Davy Klaassen bereikte. De nieuwe aanvoerder kopte de bal hard langs reservedoelman Casteels: 1-0.

Echter werd het nog geen minuut later al weer 1-1. Menig leek zich nog in de wolken te bevinden na zijn goede actie voorafgaand aan de openingstreffer en leverde de bal slordig in. Kevin de Bruyne werd aangespeeld, ontdeed zich met een mooie versnelling van Riedewald en schoof de bal goed geplaatst langs Cillessen: 1-1.

Een kwartier voor tijd mocht John Heitinga invallen en kon rekenen op een hartverwarmend applaus van de Ajaxfans in de ArenA, die zijn terugkeer in Amsterdam erg waardeerden. Ook nieuwkomer Amin Younes maakte zijn eerste officieuze minuten voor Ajax en kon rekenen op veel enthousiasme van het thuispubliek. De slotfase van de wedstrijd leverde nog enkele goede kansen op voor beide ploegen, maar die veranderde niets aan de eindstand van de bij vlagen aantrekkelijke oefenwedstrijd.