De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

 Het was in meerdere opzichten een historische week. De ontmaskering van Rik van den Boog is nabij, na het verliezen van de arbitragezaak tegen Hans van der Zee. Ajax wint weer eens zowel uit als thuis een Europese wedstrijd tegen een gerenommeerde tegenstander. Sinds mensenheugenis staan er weer drie Nederlandse clubs in de 1/8 finale van een Europacup toernooi. En als laatste is de ledenraad van Ajax voor een extra vergadering door het bestuur bijeen geroepen!

Dit laatste is natuurlijk wel het meest verwonderlijke; zouden de heren nu eindelijk nattigheid voelen. Het lijkt erop, dat Coronel en van den Boog op zoek zijn naar draagvlak. Ze kunnen dan wel goede halfjaar cijfers overleggen, maar dat is eigenlijk te danken aan Luis Suarez, die door zijn transferopbrengst en zijn goede spel in de wedstrijden tegen Dynamo Kiev een Champions League ticket verdiende. Maar ach, wat maakt het uit. De ledenraad zal het bestuur en de directie op den duur toch wel naar huis sturen.

Voetballend gezien begint Ajax weer op Ajax te lijken na het ‘kick and rush’ tijdperk van Martin Jol. Christian Eriksen is de sleutel. Waarom? Omdat hij alles heeft om de ideale nummer 10 van Ajax te worden. Hij heeft het inzicht dat ik voor het laatst gezien heb bij Wesley Sneijder in het Ajaxshirt. Hij heeft de steekpass van Jari Litmanen, maar heeft gelukkig nog niet zijn blessuregevoeligheid. Wat hij wel meer van Jari Litmanen mag krijgen, is het scorend vermogen. In de A-jeugd zat dit wel goed, dus ik heb goede hoop. Hij heeft het loopje van Johan Cruijff en de techniek van Gerald Vanenburg. Kortom, hij heeft heel veel potentie, maar zoals altijd bij jonge spelers staat hij er nog niet iedere week. Met jonge spelers dien je geduld te hebben, ze moeten namelijk nog zoveel leren op mentaal vlak. Ze moeten ervaring opdoen om juiste keuzes  te maken. Christian Eriksen is dat geduld allemaal waard en op den duur zal hij Ajax de zo fel begeerde derde ster bezorgen.

Frank de Boer is dus aan het bouwen met jonge mensen. Gelukkig is er afscheid genomen van pafferige, derderangs aankopen waar de scouting een negatief of zelfs helemaal geen advies over heeft gegeven, simpelweg omdat hun mening niet gevraagd is. Begrijp me niet verkeerd, ik ken Hans van der Zee niet, ik heb hem nooit gesproken of een interview met hem gezien. Ik kan dus ook niet oordelen of het een ‘hork’ in de samenwerking is zoals Rik van den Boog suggereert. Maar ik heb voldoende mensenkennis om te constateren, dat als je Rik van den Boog een hand geeft, je er verstandig aan doet om je vingers even na te tellen als je die hand weer terugkrijgt. Bij Rik van den Boog zit er namelijk een rode draad in zijn verhaal: het ligt nooit aan hem! En zo kan het dus gebeuren, dat Hans van der Zee zich morgen gewoon weer op zijn werk meldt en vrolijk gaat lopen scouten.

Maar na dit weekend staat mijn club nog steeds vijf punten achter op koploper PSV en twee op FC Twente met nog negen wedstrijden te gaan. Ze doen nog op vier fronten mee. Aankomende donderdag kunnen we ons plaatsen voor de bekerfinale en een gooi doen naar de nationale ‘dennenappel’. Ik acht ons tot aan de laatste wedstrijd tegen FC Twente een kanshebber voor de titel. Tegen Spartak Moskou zijn we over twee wedstrijden zeker niet kansloos om door te dringen tot de kwartfinales van de voormalige UEFA-cup. En wat is het vierde front dan? Vanavond vergadert de ledenraad en kan het zo maar zijn dat na Ben Ali van Tunesie en Mubarak van Egypte Rik van den Boog, Jeroen Slop en Henri van der Aat het veld zullen moeten ruimen. Uri Coronel zal zich de komende weken wel eens kunnen gaan gedragen als de ‘Khadaffi’ van Ajax.

Het worden historische weken en met de schorsingen van Douglas en de ‘Zweedse Barbiepop’ in het verschiet, zal de concurrentie er niet sterker op worden.

Het zou zo maar eens kunnen, dat ik alsnog in mei “Dromend naar het Leidseplein” ga om een schaal op te halen. Ik droom de komende weken met u verder. 
 
Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl