21 september 2016, vandaag precies 2 jaar geleden. Een nietszeggend bekerpotje tegen Willem II, nadat we enkele weken eerder in de competitie een schandalige nederlaag hadden geleden tegen de Tilburgers. We zagen de bui al een beetje hangen toen Peter Bosz ook nog eens besloot met een B-elftal te starten in het bekerpotje.

Met Diederik Boer op doel en Heiko Westermann achterin verscheen Ajax aan de aftrap. Naast hem startte een 17-jarige Matthijs de Ligt, het was zijn debuut in Ajax 1. Op het middenveld mocht Lasse Schöne op de nummer 6 positie komen opdraven, nadat hij voor de 59703727e keer in zijn Ajax-carrière zijn basisplaats was kwijtgeraakt. 

Niemand keek uit naar dit duel, het enige waar we op hoopten was het langverwachte debuut van Abdelhak Nouri, die eindelijk bij de selectie zat.

Maar Peter Bosz en Ajax verrasten ons die avond. Zoals de traditie voorschrijft scoorde De Ligt bij zijn debuut en het duurde vervolgens niet lang meer totdat hij een vaste waarde werd. We weten allemaal hoe het verder ging. Daarnaast bleek Lasse Schöne op 6 een geweldige uitvinding te zijn. En zie daar: twee jaar later staat de Deen nog steeds op die plek.

Ook Frenkie de Jong mocht die avond voor het eerst ruiken aan Ajax 1, nota bene tegen zijn oude ploeg. De middenvelder had wat meer tijd nodig dan Matthijs de Ligt, maar is inmiddels een vaste waarde en de geruchten over een transfer naar FC Barcelona houden maar niet op.

En er was die avond Abdelhak Nouri, die eindelijk zijn debuut langverwachte debuut maakte. Zijn naam rolde vanaf de tribunes alsof een grote ster zijn opwachting maakte. En zoals zovelen scoorde ook hij bij zijn debuut.

Twee jaar later realiseer je pas hoe bijzonder dat ogenschijnlijk gewone potje tegen Willem II was. Het was het debuut van 3 grote talenten, de opmars voor een geweldige carrière voor helaas slechts 2 van hen. Het was de ommekeer, het begin van een schitterend Europees seizoen. Dit was Ajax en hoe wij Ajax willen zien. Zo werd een doordeweeks avondje voetballen tegen Willem II opeens bijzonder.