© Proshots

Davinson Sánchez, Colombiaanse rots van beroep, is ook in het afgelopen jaar als een raket omhoog geschoten. Vertrokken bij Ajax voor maar liefst €40.000.000,- kwam de Colombiaan bij Tottenham Hotspur binnen als een veelbelovende speler, waar men nog veel plezier aan zal gaan beleven, zoals ze trouwens bij de Spurs sowieso al een goed gevoel hebben bij spelers die overkomen uit Amsterdam. En Sánchez bleek al gauw een schot in de roos te zijn bij de Engelse topclub. Het is dan ook zeker niet gek om te stellen dat het debuutseizoen van de Colombiaan -met 31 wedstrijden in de Premier League en daarnaast ook nog 8 optredens in de Champions League- een zeer geslaagde is.

De aanpassing

Waar elke Eredivisie-speler in eigen land uitblinkt, blijkt het op een hoger niveau toch al gauw te hoog gegrepen. Niet voor Sánchez. De ijzersterke verdediger wist zich in Amsterdam al razendsnel aan te passen en dat is in Londen niet anders geweest. Het prijskaartje van 40 miljoen euro dat om zijn nek werd gehangen, wordt geen enkel moment als een last gezien bij de Colombiaan. In de pers wordt dan ook al gauw de vraag gesteld: waar ligt de top van Davinson Sánchez? Een vraag waar niemand antwoord op kan geven, ook de Colombiaan zelf niet. De jongeling blijft maar leren en leren, zo ziet ook zijn huidige trainer, Mauricio Pochettino. De trainer ziet de leergierigheid van de verdediger als een van zijn vele sterke punten. En leren, dat doet de verdediger snel. Zijn trainer kan de Colombiaan dan ook met een gerust hart man-op-man laten spelen tegen kanonnen zoals bijvoorbeeld Pierre-Emerick Aubameyang, Sergio Agüero, Eden Hazard en Cristiano Ronaldo.

Statistieken

Waar vertrokken spelers met potentieel zoals Davy Klaassen en Riechedly Bazoer vele twijfels kennen en veelal op de bank of tribune plaatsnemen, is Sánchez van een ander niveau. De Colombiaan bleek zelfs uit statistieken van CIES de op één na beste centrale verdediger van de wereld te zijn, achter Kalidou Koulibaly van Napoli. Daarnaast blijkt de transferwaarde van de Colombiaan ook flink gestegen te zijn sinds zijn overgang van Amsterdam naar Londen. De verdediger zou een geschatte waarde hebben van om en nabij de 80 miljoen euro. Het vertrouwen van de club is ook groot richting Sánchez. Onlangs verlengde én verbeterde de club zijn contract met nog één jaar extra tot 2024. Hiermee hopen de Spurs potentiële kapers als Real Madrid en Barcelona op afstand te houden. De rots in de verdediging werd namelijk gedurende de afgelopen periode weer in verband gebracht met een transfer naar de Spaanse top.

Volgende stap?

Eigenlijk is het een kwestie van tijd voordat Davinson Sánchez ook door het plafond op White Hart Lane (voorlopig Wembley) heen knalt. Er lijkt voorlopig geen stop te zitten op de groei van de Colombiaan, die vanzelfsprekend ook geselecteerd is voor het WK 2018 in Rusland. En met de verdedigende kwaliteiten van Sánchez in het achterhoofd, zal Colombia ook tijdens het komende wereldkampioenschap een lastig te kraken noot zijn voor vele landen. Een volgende stap voor een jonge verdediger die net twintiger is geworden en speelt bij een van de vele Engelse topclubs lijkt wat ver gezocht en misschien wat vroeg. Maar voor de Colombiaan lijkt niets te vroeg. Real Madrid? Barcelona? Sánchez zal er ongetwijfeld niet warm of koud van worden. Zeker is wel dat iedereen die Ajax een warm hart toedraagt over een aantal jaren trots zal terugdenken: ‘Goh, die heeft ook gewoon nog bij ons in Amsterdam gespeeld.’