In de zomer van 2015 vertrok een viertal spelers definitief bij Ajax. In de winterstop van het seizoen 2015/2016 wordt het dan ook hoog tijd om te kijken hoe het deze ex-Ajacieden tot nu toe bij hun nieuwe clubs vergaat. In deze special kijken we naar de prestaties van de vertrokken spelers.

Ricardo Kishna

Het grote talent Ricardo Kishna vertrok afgelopen zomer voor zo’n drie miljoen euro naar Lazio. Kishna, die bij Ajax zeven keer scoorde in 48 wedstrijden, tekende een contract voor vier seizoenen. De eigenwijze buitenspeler had een moeizame relatie met trainer Frank de Boer. Voor Ajax en Kishna was een vertrek dus de beste oplossing. Na zijn overgang raakte Kishna vrijwel direct in opspraak, omdat hij koos voor rugnummer 88. Dit rugnummer wordt gelinkt aan de fascistische harde kern van Lazio die dit nummer gebruiken als HH, oftewel ‘Heil Hitler’. Op 8 augustus debuteerde Kisha in het duel om de Supercoppa tegen Juventus. Na 75 minuten kwam Kishna voor het eerst in het veld, maar hij kon niet verhelpen dat de wedstrijd werd verloren met 2-0. Zijn competitiedebuut maakte Kishna in de eerste speelronde op 22 augustus. Kishna begon in de basis en maakte na twintig minuten zijn eerste doelpunt voor Lazio. Kishna bewees direct een groot talent te zijn. Tijdens de training van 7 december raakte Kishna geblesseerd aan zijn rechterknie. Op 18 december is Kishna geopereerd aan zijn meniscus. De 20-jarige vleugelspits kampte in de jeugd bij Ajax al langdurig met knieproblemen. Het is nu nog niet bekend hoelang Kishna buitenspel staat. Tot zijn blessure kwam Kishna in tien duels in actie, waarin hij twee keer scoorde. Een goed begin voor Kishna bij Lazio Roma.

Kolbeinn Sigthorsson

De IJslandse spits Kolbeinn Sigthorsson vertrok afgelopen zomer naar het Franse FC Nantes. Sigthorsson maakte in 2011 de overgang van AZ naar Ajax. In tachtig wedstrijden maakte de spits 31 doelpunten voor Ajax. In de vier seizoenen die Sigthorsson bij Ajax speelde werd hij nooit de onomstreden spits. Bij Nantes zijn de prestaties van de spits nog niet om over naar huis te schrijven. In veertien wedstrijden scoorde Sigthorsson één keer. Sigthorsson raakte net als Kishna al snel in opspraak. Vlak nadat hij zich met IJsland had geplaatst voor het EK in Frankrijk, kwam het nieuws naar buiten dat Sigthorsson zich niet volop inzette op de training van Nantes. De spits zou dit doen om niet geblesseerd te raken, zodat hij fit blijft voor het EK. De teamgenoten van Sigthórsson zouden zich ergeren aan de ongeïnteresseerde houding van Sigthórsson, die na trainingen meteen huiswaarts keert. Vlak voor de winterstop raakte Sigthorsson opnieuw in opspraak. Volgens zijn trainer Michel Der Zakarian heeft de spits nog helemaal niks laten zien bij Nantes. Ook geeft de trainer aan dat Sigthorsson ruim vijf kilo te zwaar is. Het huwelijk tussen de IJslandse spits en de Franse club is dus nog niet echt een succes.

Niki Zimling

Niki Zimling werd in de zomer van 2014 gezien als de opvolger van Daley Blind. De 30-jarige Zimling werd destijds gehuurd van FSV Mainz. Ajax bedong een optie tot koop, maar deze bleek aan het einde van het seizoen niet gelicht te worden. De verhuurperiode van Zimling was geen doorslaand succes. Na het seizoen bij Ajax, ging de Deen terug naar FSV Mainz. In de eerste seizoenshelft speelde Zimling geen enkele keer voor zijn club. Vlak voor de winterstop werd dan ook bekend gemaakt dat de middenvelder mag vertrekken. Zimling heeft nog een contract tot 2017, maar het is afwachten waar zijn toekomst ligt. Zimling speelde in totaal negen wedstrijden voor Ajax 1 en drie voor Jong Ajax.

Niklas Moisander

Ex-aanvoerder Niklas Moisander vertrok afgelopen zomer na een periode van drie seizoenen naar Sampdoria. De 30-jarige Fin werd twee keer kampioen bij Ajax en was in zijn laatste seizoen aanvoerder van Ajax. De centrale verdediger werd aangetrokken als opvolger van, de naar Tottenham Hotspur vertrokken, Jan Vertonghen. Moisander speelde in de eerste seizoenshelft elf wedstrijden voor Sampdoria. De Fin heeft het erg naar zijn zin in Italië. “In de Eredivisie speel je slechts zes tot acht zware wedstrijden per seizoen, in Italië is elke wedstrijd zwaar. Het is heel fysiek en meer gericht op verdedigen. In Nederland denkt men eerst aan aanvallen, in Italië is het belangrijker om de nul te houden. Het Italiaanse voetbal heeft mijn verdedigende spel verbeterd. Wedstrijden tegen grote clubs als AS Roma en Internazionale zijn onvergetelijk, zelfs voor een ervaren speler als ik”, aldus Moisander. Tot nu toe maakt Moisander een degelijke indruk bij Sampdoria en hij mag veelvuldig in de basis beginnen. Er was één moment waarop Moisander een negatieve indruk maakte, op 28 september was Moisander de maker van een eigen doelpunt. Moisander speelde totaal 105 wedstrijden voor Ajax, waarin hij zeven keer scoorde.