© Proshots

Hij vertrok uit de jeugdopleiding van PSV, raakte op het tweede plan bij Ajax, verkaste op zijn twintigste naar VfL Wolfsburg en bleef daar ternauwernood in de Bundesliga. Bazoer had het begin van zijn carrière waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Hoe gaat het nu met de zesvoudig Oranje-international?

Ajax-periode

Riechedly Bazoer, ex-jeugdspeler van PSV, maakt in november 2012 voor slechts 75.000 euro opleidingsvergoeding de overstap naar Ajax. De 16-jarige Bazoer wordt als een van de grootste, nieuwe talenten van Ajax gezien en speelt twee jaar in de jeugdafdeling. In zijn derde seizoen maakt hij dermate indruk dat Frank de Boer hem naar het eerste elftal haalt. De Utrechtenaar gooit daar al snel hoge ogen en staat vaak in de basis. Ook debuteert hij in 2015 voor Oranje. Zijn sterke, markante lichaamsbouw en onbevangenheid op het veld laten hem in korte tijd de harten van de Ajaxsupporters veroveren. Enige smet op zijn prestaties is dat hij in zijn twee seizoenen onder De Boer geen prijzen weet te pakken.

Wanneer in de zomer van 2016 Peter Bosz voor de groep komt te staan, lijkt het er even op dat Bazoer opnieuw op veel speelminuten kan rekenen. De nieuwe trainer stelt hem in veel oefenwedstrijden op. Ook in de competitie heeft hij de eerste wedstrijden een basisplaats, maar na een reeks matige resultaten voert Bosz meerdere wisselingen door in het elftal. De verdedigende middenvelder is een van de pechvogels. Hij weet zich vervolgens niet meer in de basis terug te knokken. Bazoer besluit te vertrekken, al geeft hij later in een interview aan dat hij liever was gebleven. Zijn overgang naar Wolfsburg levert Ajax zo’n 12 miljoen euro op, maar kent tot dusver maar weinig successen voor de Duitse club.

In de basis geknokt

De overstap naar de Bundesliga is niet alleen een zware stap qua niveau, ook hebben beide clubs andere belangen. Zo strijdt Ajax elk seizoen voor de titel, terwijl Wolfsburg al een paar jaar tegen degradatie knokt. Onder de net aangestelde trainer Andries Jonker heeft Bazoer het in het begin dan ook lastig. Hij moet erg wennen aan het verdedigende spel van Wolfsburg en zit de eerste maand op de bank. Bazoer maakt in februari zijn debuut in het eerste elftal. De achtste finale van de DFB Pokal tegen Bayern München wordt met 1-0 verloren, maar Bazoer speelt een puike wedstrijd. Sindsdien staat hij vaak in de basis.

De middenvelder speelde tot dusver 13 wedstrijden, waarin hij nog geen doelpunt wist te maken. De resultaten zijn wisselend: 5 overwinningen, 3 gelijke spelen en 5 verliespartijen. In maart heeft Bazoer een persoonlijk succesje. De Bundesliga roept hem uit tot talent van de maand. De prijs is alleen bestemd voor voetballers onder de 21 jaar, die dat seizoen in de Bundesliga debuteren. Hij krijgt 48 procent van de stemmen.

Promotie/degradatiewedstrijden

Het matige seizoen van Wolfsburg wordt in mei slecht afgesloten. De club verliest op de laatste speeldag met 2-1 van HSV, waardoor Wolfsburg zestiende wordt van de competitie en nog niet zeker is van lijfsbehoud. De Duitsers spelen vervolgens twee promotie/degradatiewedstrijden tegen de nummer drie van de Bundesliga 2, Eintracht Braunschweig. Degradatie wordt ternauwernood voorkomen, maar duidelijk is dat het ook aankomend jaar in de lucht hangt.

Het is aan het bestuur van de Duitse club om het niveau van de selectie het komende seizoen op te schroeven. De vraag is echter of Wolfsburg dat gaat lukken. De club doet het al jaren slecht in de competitie en het ziet er niet naar uit dat ze dat snel gaan omdraaien. Was de overstap van Bazoer dan wel de juiste beslissing? Had hij niet beter op zijn kans bij Ajax kunnen wachten? We zullen het pas over een aantal jaren weten, maar waarschijnlijk had Bazoer zijn eerste seizoen bij Wolfsburg anders voorgesteld. Hopelijk eindigt zijn carrière niet als die andere Nederlanders die te vroeg naar het buitenland vertrokken. Babel, Kishna, El Ghazi… Ze hebben allemaal weinig succes gekend. Laat Bazoer dan de gunstige uitzondering zijn.