© Proshots

In de zomer van 2016 vertrok Jasper Cillessen na 5 seizoenen bij Ajax naar FC Barcelona. Hij tekende daar een vijfjarig contract en begon aan een nieuw avontuur. Op dit moment moet Cillessen nog opboksen tegen eerste keeper Marc-André Ter Stegen, maar hij hoopt snel als eerste keeper onder de lat te staan. De Groesbeker moet nu genoegen nemen met wedstrijden in de Copa Del Rey, die hij dit jaar met Barcelona wist te winnen ten koste van Alaves (3-1).

Jeugd en overstap naar N.E.C. 
Als nuchtere Groesbeker begon Jasper zijn carrière in 1996 bij het plaatselijke De Treffers. Echter begon de inmiddels tweede keeper van FC Barcelona zijn carrière niet als keeper, maar als veldspeler. Na verloop van tijd begon men in te zien dat Jasper enorm veel talent had voor het keepersvak. Er was echter ook twijfel vanwege zijn lengte. Volgens oud keepers-trainer Hans Janssen viel Jasper op omdat hij technisch al erg goed was: “Je kon al snel zien dat hij technisch erg goed was, hij kon goed naar beide kanten duiken en was erg temperamentvol. We zeiden toen al tegen elkaar, dit is zo’n groot talent”, zo vertelde hij aan de Gelderlander.  Oud-jeugdtrainer van Jasper, Tom Wollenberg, omschreef Jasper als een rustige maar doelgerichte voetballer: “Jasper is ijzersterk één-op-één. Hij was altijd al met de sport bezig, maar ook met zijn voeding. Feesten en partijen liet hij schieten, want voor hem was er maar één ding belangrijk: voetbal.” Dit resulteerde uiteindelijk in een overstap naar N.E.C. In 2001 werd Jasper ontdekt en maakte hij de overstap naar de dichtstbijzijnde profclub. Twee jaar eerder liep hij al stage bij N.E.C., maar lieten de ouders van Jasper de overstap niet toe omdat zij wilden dat hij eerst zijn basisschool af zou maken. Cillessen doorliep alle jeugdelftallen van N.E.C. en tekende in 2008 zijn eerste profcontract en ging vervolgens voor Jong N.E.C. spelen. In 2010 werd zijn contract verlengd tot 2012 en sloot hij aan bij het eerste elftal. Op 28 augustus 2010 maakte hij zijn debuut thuis tegen SC Heerenveen. Cillessen imponeerde en werd uitgeroepen tot ‘Man of the Match.’ Ook toen Babos terugkeerde van zijn blessure bleef Jasper staan. Daarna brak N.E.C. zijn contract open en legde hem tot 2014 vast. In 2011 meldde Ajax zich voor het talent die toen de overstap maakte.

Ajax periode en Oranje
Jasper Cillessen kwam in 2011 over van N.E.C. Nadat hij in 34 wedstrijden voor de Nijmegenaren zoveel indruk maakte dat Ajax hem voor 3,2 miljoen euro over nam. Eenmaal bij Ajax moest hij genoegen nemen met een reserverol. Kenneth Vermeer was destijds nog de eerste keeper, maar kon Frank De Boer in 2013 niet overtuigen om dat ook te blijven. Vermeer blunderde een aantal wedstrijden op rij, waardoor Cillessen een kans kreeg. Hij had iets daarvoor al zijn eerste interland op zijn naam gezet. Amper uitgegroeid tot een basisspeler bij Ajax speelde Jasper zijn tweede interland wat een officiële was tegen Turkije. Tegen Ajax.nl vertelde hij dat hem deze het meeste bijgebleven is. “Tuurlijk is je eerste interland speciaal en was ik super trots. Maar die tegen Turkije is mij het meest bijgebleven. Ondanks dat we met 0-2 wonnen en zij daardoor niet naar het WK gingen, zijn we met applaus van het veld gegaan.” Extra bijzonder voor hem was dat zijn ouders aanwezig waren bij de wedstrijd. Hij had ze gebeld dat hij zou spelen. Zijn ouders hebben toen halsoverkop het vliegtuig gepakt en waren net op tijd voor de aftrap. Jasper heeft veel aan zijn ouders te danken: “Sterker nog ik durf zelfs te stellen dat ik het zonder hun niet had gered.”

In 2014 ging Jasper onder Louis van Gaal als eerste keeper naar het WK in Brazilië. Jasper keepte een geweldig toernooi met misschien wel als hoogtepunt de eerste wedstrijd tegen Spanje (1-5). Jasper redde een aantal keer fantastisch op inzetten van onder andere David Silva. Het dieptepunt zal voor Cillessen de uitschakeling tegen Argentinië zijn geweest en de wissel die Van Gaal toepaste tegen Costa Rica. Oranje moest na extra tijd strafschoppen gaan nemen. Louis Van Gaal besloot Cillessen te wissel voor Krul, Cillessen had bij Ajax destijds een zogenoemd ‘penalty syndroom.’ Nooit was zoiets vertoond, zeker niet op een WK. Achteraf was het een meester zet van Louis Van Gaal. Krul stopte 2 strafschoppen en loodste hiermee Nederland naar de halve finale, het was Cillessen zelf die Krul als eerste omhelsde, en daarmee liet hij zien over een heuse winnaarsmentaliteit te beschikken. In de halve finale was het de beurt aan Jasper zelf om een strafschoppenreeks te winnen en Nederland naar de finale te leiden, dit lukte helaas niet.

FC Barcelona
Met drie kampioenschappen, één Johan Cruijff schaal en een bronzen WK-medaille op zak maakt Cillessen in juli 2016 de overstap naar grootmacht FC Barcelona. Nadat Ajax met de doelman in de basis werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League maakte hij zelf de overstap bekend. De volgende dag vertrok Jasper met enigszins een rotgevoel naar Barcelona om toch een geweldige overstap officieel te maken. Hij werd medisch gekeurd en tekende daarna een vijfjarig contract.

Tot op heden moet Cillessen het nog doen met een plek achter Ter Stegen, die onlangs bijtekende tot de zomer van 2022. De Duitser zou een afkoopclausule van 180 miljoen euro in zijn contract hebben staan. De Nederlander moet genoegen nemen met basisplaatsen in de Copa Del Rey. Hij wist de Spaanse beker met de Catalaanse club te winnen door Alaves met 3-1 te verslaan in de finale. In het eerste seizoen bij Barcelona kwam Cillessen niet verder dan 8 Copa del Rey-wedstrijden, 1 La Liga-wedstrijd en 1 duel in de Champions League.

Het is nog afwachten hoe het verder gaat voor Cillessen bij Barcelona. Voorlopig zal hij genoegen moeten nemen met een plek achter Ter Stegen. Jasper traint elke dag met de beste aanvallers van de wereld; Lionel Messi, Luis Suárez, en Neymar. Het biedt hem de mogelijkheid om zich nog meer te ontwikkelen als keeper en als persoon. In de wedstrijden dat Jasper mocht keepen was hij steady, geen grote fouten maar echt uitblinken deed hij ook niet. Bij een club als Barcelona kom je als keeper zijnde veel minder aan bod. Maar het is juist dan de kunst om er te staan. In 8 Copa Del Rey wedstrijden kreeg hij 7 doelpunten tegen en hield hij in 720 speelminuten 2 keer de nul. Het is te hopen voor Cillessen dat hij meer kansen gaat krijgen bij Barcelona, onder Valverde zal hij zich opnieuw moeten bewijzen. Dat Ter Stegen zijn contract heeft verlengd is in eerste instantie erg nadelig voor de Nederlander. In de voorbereiding waarin Barcelona naar Amerika zal afreizen krijgt Cillessen de kans om zich te laten zien aan de nieuwe trainer. Ter Stegen heeft nog vakantie na het winnen van de Confederations Cup met Duitsland. In Amerika zal Cillessen het samen met zijn teamgenoten opnemen tegen Juventus, Real Madrid, Manchester United, Manchester City, AS Roma, Tottenham Hotspur en Paris Saint-Germain. In deze wedstrijden zal de oud-Ajacied dus veelvuldig kunnen gaan laten zien dat hij er klaar voor is.