© Proshots

Afgelopen zondag was het precies vijf jaar geleden dat Ajax de dertigste landstitel in de clubgeschiedenis won. In de legendarische thuiswedstrijd tegen FC Twente stonden Jan Vertonghen en Toby Alderweireld in de basisopstelling. De twee Amsterdamse Belgen, of Belgische Amsterdammers, zagen Siem de Jong een kwartier voor tijd de bevrijdende 3-1 maken. Waar ze ook spelen, de twee dragen Ajax en Amsterdam voor altijd met zich mee in hun hart. Hoe gaat het nu met de twee verdedigers?

Vertonghen
Het is misschien wel dé foto van 15 mei 2011. Jan Vertonghen zakt na het laatste fluitsignaal op zijn knieën en straalt ongelofelijk veel geluk, passie en blijdschap uit. Hij huilt van geluk. Die ene foto laat precies zien hoe hij is: een nuchter persoon die ontzettend veel geeft om ‘zijn’ club Ajax. Een speler die door elke Ajacied op handen wordt gedragen en waar iedereen trots op is. Het is Vertonghens eerste landstitel en Ajax’ eerste titel in zeven jaar tijd, waar de Belg mede voor verantwoordelijk was, door in het seizoen 2006-07 de gelijkmaker voor RKC tegen Ajax te maken. Uiteindelijk zou Ajax dat seizoen op doelsaldo de titel verspelen.

Vertonghen speelde al sinds 2006 wedstrijden in het eerste van Ajax. In het seizoen 2011-2012 was de Belg Ajax’ aanvoerder en werd hij uitgeroepen tot ‘speler van het jaar’ in de Eredivisie. Op 8 juli 2012 maakte Vertonghen de overstap van Amsterdam naar Londen. Hij ging spelen voor Tottenham Hotspur waar hij nu nog steeds speelt.

Alderweireld
Toby Alderweireld, die in 2008 doorbrak bij Ajax, plakte er – in vergelijking met Vertonghen – nog een jaar aan vast. De twee verdedigers speelden een ijzersterk seizoen, maar Super Toby achtte de tijd nog niet rijp voor zichzelf en besloot in Amsterdam te blijven. Een jaar later, op 30 augustus 2013, maakte de Belg de overstap naar Atlético Madrid. Alderweireld kwam in zijn eerste seizoen in Madrid echter niet veel aan spelen toe, waardoor hij zich liet verhuren aan Southampton. Alderweireld speelde een ijzersterk seizoen en werd op 8 juli 2015 door Atlético verkocht aan Tottenham Hotspur. In Londen kwam hij twee oude bekenden tegen: hij ging namelijk weer samenspelen met  ex-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen. Na een fantastisch seizoen in de Premier League werd hij opgenomen in het elftal van het jaar. Daarnaast werd hij door veel analytici gezien als de beste verdediger van de Premier League.

Vertonghen – Alderweireld
Na drie jaar vormen de twee Belgen eindelijk weer samen het centrale hart van een defensie bij een club. De twee waren al geliefd in Amsterdam, maar zijn dat sinds dit seizoen ook in Londen en omstreken. Alderweireld werd vorige week door de fans van Tottenham uitgeroepen tot speler van het jaar. Daarnaast is de samenwerking tussen Alderweireld en Vertonghen buitengewoon goed. Tottenham incasseerde samen met Manchester United het minste aantal tegendoelpunten in de Premier League. Een knappe prestatie waar de twee Belgen een groot aandeel in hebben gehad. Vertonghen speelde dit seizoen 33 wedstrijden voor de Spurs, Alderweireld kwam 49 (!) keer in actie en was daarin vier keer trefzeker.

(Ex-)Ajacieden die elkaar bij een buitenlandse club tegenkomen zijn in de meeste gevallen een garantie voor succes. Het beste voorbeeld is misschien wel het duo Zlatan Ibrahimovic en Maxwell. De Zweed en de Braziliaan speelden met elkaar samen bij Ajax, Inter Milan, FC Barcelona en PSG. Bij die clubs won het duo samen in totaal 27 prijzen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het duo Alderweireld-Vertonghen die knappe prestatie gaat evenaren, maar als de twee verdedigers samen spelen bij een club veroveren ze wél binnen afzienbare tijd de harten van de supporters.

EK – Belgische selectie
Komende zomer zal het duo te bewonderen zijn in Frankrijk als ze met België het EK spelen. Het is te hopen dat de twee centrale verdedigers aan spelen toe komen want de Belgische bondscoach heeft aangegeven ze meer als ‘backs’ te zien. Mochten de Zuiderburen met de twee ex-Ajacieden in het centrum gaan spelen, dan staat de tegenstander een zware opgave te wachten.

Ajax
Zowel Alderweireld als Vertonghen spreken nog altijd lovend over Ajax. Zo gaf Alderweireld in april aan Ajax nog altijd dankbaar te zijn. Vertonghen was op zijn beurt onlangs aanwezig bij de Ajax-reünie, waar hij aangaf het leuk te vinden om weer even terug te zijn bij ‘zijn’ club. Het zou fantastisch zijn om deze helden ooit nog eens in het Ajax-shirt te zien schitteren, maar op dit moment zijn ze nog aan het uitgroeien tot de absolute wereldtop, waar ze ook alle recht op hebben. En ook al ben je niet voor België of Tottenham, als Ajacied juich je toch automatisch mee met – het succes – onze ex-spelers/helden!