© Proshots

Ricardo van Rhijn vertrok vorig seizoen naar onze zuiderburen om te gaan voetballen bij Club Brugge. Hier werd hij herenigd met oud-Ajacied Stefano Denswil. Van Rhijn kende een goede seizoenstart maar speelde in de tweede seizoenshelft amper.

Prijs

De rechtsback begon bij Club Brugge gelijk met een prijs. In de wedstrijd om de Belgische Supercup won Club met 2-1 van Standard Luik. Van Rhijn zat de hele wedstrijd op de bank maar kon toch meedingen in de feestvreugde. Het duurde echter wel even tot hij zijn eerste minuten kon maken in het shirt van Club Brugge. Op speeldag 5 debuteerde hij tegen hetzelfde Standard waarin Club Brugge uiteindelijk met 2-2 gelijkspeelde. Langzaam maar zeker ontwikkelde Ricardo van Rhijn zich tot een vaste waarde in het elftal van trainer Michel Preud’homme.

Champions League

Zo speelde de verdediger dit seizoen ook alle wedstrijden in de groepsfase van de Champions League. Bij Club zouden ze die zes wedstrijden echter graag willen vergeten. Club behaalde in een poule met Leicester City, FC Porto en FC Kopenhagen geen enkel punt en werd daardoor stijf laatste in de poule.

Man of the Match

In de competitie begon het echter steeds beter te draaien voor Van Rhijn en Club. Club deed zoals elk jaar natuurlijk mee om de titel en Van Rhijn kreeg steeds meer vertrouwen van Preud’homme. Dit vertrouwen betaalde hij uit in drie doelpunten die hij maakte in de eerste seizoenshelft. Alle drie de doelpunten kwamen uit Van Rhijn zijn bekende vrije trappen. Het wapen van Van Rhijn waar nu ook de Belgische doelmannen van weten. Met zijn eerste vrije trap tegen AA Gent scoorde Van Rhijn zelfs het enige doelpunt van de wedstrijd en werd zo Man of the Match.

Tweede seizoenshelft

Van Rhijn had er dus een goede eerste seizoenshelft op zitten en de verwachting was dan ook dat hij ook in de tweede seizoenshelft veel speeltijd zou krijgen. Dat liep echter anders. De verdediger raakte op het trainingskamp in Spanje geblesseerd aan zijn enkel waarna hij enkele weken uit de gratie was. Op 4 maart maakte hij zijn rentree uit tegen Racing Genk maar deze wedstrijd eindigde voor Van Rhijn in mineur. Een 2-1 nederlaag en een rode kaart zorgden ervoor dat Van Rhijn moest vechten om zijn basisplaats te behouden. Club had namelijk een nieuwe rechtsback gehaald in de winterstop. De Colombiaan Helibelton Palacios kwam over van het Colombiaanse Deportivo Cali om de concurrentiestrijd met Van Rhijn aan te gaan. Van Rhijn kwam daardoor in de tweede seizoenshelft tot slechts vier officiële wedstrijden in het eerste elftal van Club Brugge. Daar kwam nog eens boven op dat Club Brugge het kampioenschap voorbij zag gaan aan rivaal Anderlecht en Champions League voorrondes moet spelen.

Vertrek in de maak

Van Rhijn heeft dus een zeer wisselvallig jaar gehad bij Club Brugge. Een seizoen waarin hij in de eerste seizoenshelft zich had opgewerkt naar een basisplaats en waarin hij in de tweede seizoenshelft, mede dankzij pech, is verwezen naar de reservebank. Al de hele zomer lang gaan er diverse transfergeruchten over Van Rhijn. Ook Feyenoord werd genoemd. In ieder geval lijkt een vertrek in de maak. Zaterdag begon Club Brugge het seizoen met een 4-0 zege op Lokeren, zonder Ricardo van Rhijn in de selectie.